Nieuwe publicaties uit het erfgoedveld

De afgelopen weken verschenen bij verschillende organisaties en instellingen een aantal interessante erfgoedpublicaties:

Veel volk verwacht. Boek over populaire muziekcultuur in Vlaams-Brabant sinds 1800
De provincie Vlaams-Brabant publiceert het boek Veel volk verwacht. Dit boek beschrijft de populaire muziekcultuur in Vlaams-Brabant sinds 1800. Muziek is van alle tijden en culturen en neemt vele, vaak onverwachte vormen aan. Het soort muziek dat in een bepaalde regio in een bepaalde tijd populair was, illustreert ook de samenleving van dat moment. Voor Vlaams-Brabant was en is dat niet anders. Het boek Veel volk verwacht. Populaire muziekcultuur in Vlaams-Brabant sinds 1800 omvat een historische studie over deze regionale muziek(beleving).

Dit boek is het resultaat van een onderzoeksopdracht door de vier Vlaamse erkende culturele archiefinstellingen in opdracht van de provincie Vlaams-Brabant. De studie werd uitgevoerd door Elisabeth Bruyneel, Robbe Herreman, Andreas Stynen en Staf Vos. Ze hebben aandacht voor een brede waaier aan thema’s, zoals popzangers en componisten, fanfares en koren, maar ook balzalen, festivals en carnavalstoeten krijgen een plaats in een levendig verhaal dat tot nu reikt.

De auteurs brengen deze geschiedenis in kaart via de maatschappelijke veranderingen die haar mee beïnvloed(d)en. Algemene culturele praktijken en fenomenen, zoals processen van identiteitsvorming, kennisoverdracht en lichamelijke presentatie vormen de rode draad van deze publicatie, eerder dan de eigenlijke muziek. Zo focust het eerste deel op de sociale functie van deze muziek: de kracht van muziek om mensen zowel op als voor het podium te verenigen, maar ook te verdelen. Het tweede deel onderzoekt het verband tussen muzikale voorkeuren en de kanalen waarlangs de muziek zelf en opvattingen over muziek verspreid wordt. Het laatste deel zet praktijken van musiceren centraal: de dynamische wisselwerking tussen muziek, performance, plaats en setting van de vertolking en de betekenis die muziek krijgt.

Het boek Veel volk verwacht telt 365 kleurrijk geïllustreerde pagina’s, kost 28 euro en is uitgegeven door Uitgeverij Peeters. Te verkrijgen in de boekhandel of te bestellen via de website van de provincie Vlaams-Brabant.

Erfgoedgids ‘Over werk en mensen’
De vierde aflevering in de reeks provinciale West-Vlaamse erfgoedgidsen ‘Over werk en mensen’ concentreert zich op de sociaaleconomische ontwikkeling van Zuid- en Midden-West-Vlaanderen. De streek van Kortrijk en Roeselare evolueerde de afgelopen twee eeuwen van een uitgesproken landbouwstreek tot een heuse industrieregio. De verschillende nijverheden die er zich in de loop van de laatste twee eeuwen vestigden vertekenden het landschap: er werden bedrijven gebouwd, kanalen gegraven en de streek werd ontsloten door een dicht (spoor)wegennet. De gevolgen ervan voor de demografie, industrie en uitzicht van de streek komen uitvoerig aan bod in de erfgoedgids.

De erfgoedgids kost 12,50 euro en is verkrijgbaar via het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis (Jan Van Eyckplein 2, Brugge), via de webshop, via provincie@west-vlaanderen.be en op het telefoonnummer 0800 20 021. Meer info? ina.ruckebusch@west-vlaanderen.be

Brussels Dossier: stedenbouwkundige ontwikkeling van Brussel in de middeleeuwen
Wanneer is de stad Brussel ontstaan? Waar ligt de kern van haar evolutie en wat heeft die ontwikkeling op gang gebracht? Over het ontstaan van Brussel zijn er tal van mythes in omloop, maar met dit dossier kunt u uw beeld bijstellen op basis van de laatste ontwikkelingen in het historisch onderzoek. Het dossier is overzichtelijk opgebouwd en biedt diverse illustraties en schema’s die helpen om de essentiële stappen van de middeleeuwse ontwikkeling van Brussel te begrijpen. Drie extra posters kunnen gebruikt worden in de klas of bij gidsbeurten.

Het dossier is te koop aan de onthaalbalie van het Museum van de Stad Brussel, Broodhuis, Grote Markt Brussel. Het kan u met de post toegestuurd worden: schrijf het juiste bedrag over op rekeningnummer 191-0511261-37 (vzw Brussel-Musea-Tentoonstellingen) met vermelding ‘Bxl Middeleeuwen’. Prijs: 15 euro + verzendkosten (6,20 euro). Meer informatie: Mevr. Frédérique Bury, +32 (0)2 279 43 54.