Pieter-Jan Lachaert wint Ger Schmookprijs

Pieter-Jan Lachaert ontvangt Ger Schmookprijs. Foto: Francis Vlieghe, VVBAD

De Oudenaardse stadsarchivaris Pieter-Jan Lachaert is laureaat van de Ger Schmookprijs 2010. De prijs werd uitgereikt tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD) op dinsdag 16 maart 2010 in Brussel en bekroont de beste niet-gepubliceerde studie over een thema uit de archief-, bibliotheek- of documentaire informatiesector in Vlaanderen.

Met een studie over het Oudenaardse archief zorgt Pieter-Jan Lachaert volgens de jury voor een nieuwe kijk op deze bewaarplaats. De jury looft de studie ook om haar originaliteit: slechts weinig archiefbewaarplaatsen in Vlaanderen vormden reeds het onderwerp van zo'n historische studie van een archief met de bewaarplaats als ‘context'.

Pieter-Jan Lachaert is sinds 2005 stadsarchivaris van Oudenaarde. Hij is licentiaat Geschiedenis en hij schreef ‘De zwarte doos van een gecrasht archief. De context van het stadsarchief van Oudenaarde en zijn weerspiegeling in de inventaris van het ‘Oud archief' van de stad (1828-1927)' als eindverhandeling voor zijn master na master in de Archivistiek: erfgoed- en hedendaags documentbeheer.

Eervolle vermeldingen waren er voor Christian De La Rue voor zijn werk ‘Vergrijzing aan de kust: wat doet de bib ermee en wat kan de bib ermee doen?' en voor Veronique Verspeurt voor haar werk ‘Muziekbibliotheken in Vlaanderen, landschapstekening en erfgoedwerking'.

Meer informatie: website VVBAD

Evenement
vvbad
Ger Schmookprijs