Project Anjou-Bijbel

Over enkele jaren, in 2011, zal het grote publiek kunnen kennismaken met één van de topwerken uit het handschriftenpatrimonium van de KULeuven. Momenteel loopt immers een conservatieproject rond de Anjou-Bijbel, een prachtig geïllustreerd handschrift uit de 14de eeuw dat bewaard wordt in de Maurits Sabbebibliotheek van de Faculteit Godgeleerdheid.

Het handschrift was oorspronkelijk bedoeld als huwelijksgeschenk van Robert I van Anjou, koning van Napels, aan diens troonopvolger Andreas. Na de moord op Andreas begon de bijbel aan een reeks omzwervingen doorheen Europa om uiteindelijk, in 1970, terecht te komen in de Maurits Sabbebibliotheek. De geschiedkundige en kunsthistorische waarde van de Anjou-Bijbel werd begin dit jaar benadrukt door de opname van het handschrift in de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap.

Het conservatieproject, dat gecoördineerd wordt door professor Jan Van der Stock, wordt uitgevoerd door Illuminare Studiecentrum voor Miniatuurkunst (KULeuven) in samenwerking met de Faculteit Godgeleerdheid (KULeuven) en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Het project geniet financiële steun van het Fonds Inbev-Latour.

Dr. Lieve Watteeuw, verbonden aan Illuminare, staat in voor het wetenschappelijk onderzoek en de conservatiebehandeling. De folio's worden één voor één uit de band gehaald en gedigitaliseerd. De picturale lagen, het bladgoud en de inkten worden gestabiliseerd. In 2011 wordt het resultaat van het project, inclusief een integrale digitale versie, voorgesteld aan het publiek met een tentoonstelling in het nieuwe Leuvense Stedelijke Museum M.

Meer informatie over het project, de Anjou-Bijbel en de evolutie van de conservatiewerkzaamheden, is te vinden op de website van Illuminare.

Bron: Campuskrant, 19de jaargang, nr.10, 11 juni 2008.