Shortlist Davidsfonds Geschiedenisprijs 2013 bekend

Nacht van de Geschiedenis 2013

De shortlist van de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2013 is bekend. Die prijs gaat naar de (levende) persoon die zich het afgelopen jaar het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de popularisering van geschiedenis.

De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt voor de tweede keer uitgereikt in het kader van De Nacht van de Geschiedenis van Davidsfonds Evenementen, op dinsdag 19 maart. De laureaat wordt bekendgemaakt op zondag 17 maart 2013.

De 6 kandidaten die op de shortlist staan zijn (in alfabetische volgorde):

  • Piet Chielens voor de vernieuwing van het In Flanders Fields-museum (Ieper);
  • Marc Reynebeau voor het boek Katholiek Vlaanderen;
  • Sven Speybrouck voor de programma’s Interne keuken/Publiek Geheim;
  • Peter Vandekerckhove voor de documentaire Meneer de Burgemeester;
  • Herman Van Goethem voor de vernieuwing van museum Kazerne Dossin Mechelen;
  • Marc Waelkens voor de tentoonstelling Sagalassos, City of Dreams in het Gallo-Romeins Museum (Tongeren).


Download de shortlist met uitgebreide informatie over de genomineerden.

Aan de prijs is een symbolisch bedrag van 2.013 euro verbonden, een bedrag dat elk jaar met een euro wordt vermeerderd. Op zondag 17 maart weten we wie de opvolger wordt van FARO-medewerker Roel Daenen, die vorig jaar als eerste de Davidsfonds Geschiedenisprijs in de wacht wist te slepen.

De jury van de Davidsfonds Geschiedenisprijs 2013 bestaat uit Roel Daenen (FARO. Steunpunt cultureel erfgoed & 1ste laureaat), Dirk Debuysere (Davidsfonds Universiteit Vrije Tijd), Gita Deneckere (UGent, Instituut voor Publieksgeschiedenis), Steven De Foer (De Standaard), Bart Eeckhout (De Morgen), Jan Lampo (AMVC-Letterenhuis & EosMemo), Jorijn Neirynck (tapis plein, landelijk expertisecentrum immaterieel cultureel erfgoed), Dirk Oeyen (G-Geschiedenis), Nele Provoost (Heemkunde Vlaanderen), Raf Scheers (EosMagazine & EosMemo), Rik Van Cauwelaert (journalist) en Tom Verschaffel (KU Leuven). Bert De Smet, coördinator van De Nacht van de Geschiedenis, is jurysecretaris.

Nacht van de Geschiedenis

De Davidsfonds Geschiedenisprijs wordt uitgereikt in het kader van de 11de Nacht van de Geschiedenis, op dinsdag 19 maart. Zo'n 245 Davidsfonds afdelingen en erfgoedverenigingen programmeren hun meest verrassende geschiedenisactiviteit rond het overkoepelende thema vakmanschap. Vakmannen en vakvrouwen maakten vaak een boeiend stukje geschiedenis mee en gaven hun kennis door van generatie op generatie. Soms is hun beroep met uitsterven bedreigd. Davidsfonds Evenementen geeft daarom een platform aan verschillende vaklui en brengt een rijk historisch aanbod met o.a. glasblazers, chocolatiers, instrumentenbouwers, fietsenmakers, vliegtuigbouwers, mosterdmakers, orgelbouwers, molenmakers en graffitikunstenaars.

Alle info over De Nacht van de Geschiedenis en het volledige programma vindt u via de website van het Davidsfonds. Of volg De Nacht via Facebook of Twitter (#nacht2013).

Evenement
Nacht van de Geschiedenis
Davidsfonds