The New Renaissance | Rapport Comité des Sages over digitalisering van Europees cultureel erfgoed

Cover The New Renaissance

De Europese onderzoekscommissie Comité des Sages publiceerde op 10 januari 2011 haar rapport over het onderzoek naar de digitalisering van Europees cultureel erfgoed. Het rapport 'The New Renaissance' werd overhandigd aan Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor de Digitale Agenda, en Androulla Vassiliou, commissaris voor Onderwijs en Cultuur.

Het rapport benadrukt onder meer dat Europeana moet uitgroeien tot het centrale referentiepunt voor het online cultureel erfgoed van Europa. Europese lidstaten moeten er mee voor zorgen dat het met publieke middelen gedigitaliseerde erfgoed beschikbaar wordt gesteld op Europeana. 2016 wordt als streefdatum vooropgesteld om erfgoed behorend tot het publiek domein toe te voegen aan Europeana. 'The New Renaissance' belicht de economische voordelen verbonden aan digitalisering en pleit verder onder meer ook voor een verhoging van de investeringen in digitalisering, het invoeren van een Europese regelgeving voor het digitaliseren van verweesde werken en het aanmoedigen van publiek-private samenwerkingsverbanden.

De aanbevelingen van het Comité des Sages, ingesteld om de Europese Commissie te adviseren over digitaliseren en de online toegankelijkheid van cultureel materiaal, zullen worden verwerkt in het verdere beleid van de Europese Commissie.

Download het rapport 'The New Renaissance'