Uitreiking CultuurPrijzen Vlaanderen 2009

Logo Cultuurprijzen 2009

Op maandag 1 februari 2010 maakte Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege in de Kortrijkse Schouwburg de laureaten bekend van de officiële CultuurPrijzen van de Vlaamse Gemeenschap voor 2009. De CultuurPrijzen bekronen personen en organisaties uit verschillende disciplines officieel voor hun bijzondere bijdrage aan het cultuurleven in Vlaanderen in 2009. De laureaat in elk van de twaalf categorieën krijgt een prijs van 12.500 euro. Uitzondering vormt de prijs voor Algemene Culturele Verdienste, die een hele carrière bekroont met een bedrag van 20.000 euro. Alle laureaten ontvingen naast het prijzengeld ook een award, een creatie van beeldend kunstenaar Johan Tahon.

In de categorie 'Cultureel erfgoed' ging de prijs naar Leen van Dijck, directeur van het AMVC-Letterenhuis. Samen met een deskundige ploeg medewerkers maakte Leen van Dijck van het Letterenhuis een toonaangevende speler in het veld van het cultureel erfgoed. Onder haar leiding verwierf het Letterenhuis belangrijke aanwinsten als het Boonarchief, het literair archief Jef Geeraerts en, zeer recent nog, het literair archief van Willem Elsschot. De jury loofde bovendien de inspanningen waarmee de zorg, verwerking en ontsluiting van het Vlaams literair erfgoed worden vertaald in meer en bredere publieksgerichte initiatieven.

De Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Smaakcultuur werd weggekaapt door het Centrum Agrarische Geschiedenis uit Leuven. Het CAG wil het verleden van landbouw, platteland en voeding bestuderen, bewaren en toegankelijk maken voor een groot publiek. Om dit doel te bereiken, werkt het centrum voor haar projecten nauw samen met erfgoedpartners uit heel Vlaanderen en bouwde op deze manier een netwerk op van musea, erfgoedinstellingen, de voedingssector en de horecasector. Daarnaast zijn er boeiende onderzoeksprojecten, zoals de publicatie en tentoonstelling over Philippe Cauderlier, de schrijver van het eerste populaire kookboek in Vlaanderen, en over de invloed van het kookboek van de Boerinnenbond op de Vlaamse keuken.

De Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste ging dit jaar naar Eric Anthonis, intendant van Antwerpen '93 en jarenlang cultuurschepen van Antwerpen (1995-2004). Als intendant van 'Antwerpen Culturele hoofdstad van Europa' bracht hij met een kwaliteitsvolle programmatie het grote publiek op de been. Hij maakte niet alleen de Antwerpenaars, maar heel Vlaanderen deelgenoot van het succes. Als schepen van Cultuur in Antwerpen gaf hij onder meer met het MAS-project vorm aan het verlangen om erfgoed op een andere, toegankelijke manier met het publiek te delen. Tot op vandaag is Eric Antonis in de culturele sector een veelgevraagd adviseur, informeel raadsman, projectbegeleider en mentor.

Laureaten CultuurPrijzen Vlaanderen 2009

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Architectuur
Laureaat: bOb Van Reeth
Eveneens genomineerd : A+, Geert Bekaert

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Beeldende Kunst
Laureaat: Berlinde De Bruyckere
Eveneens genomineerd: Edwin Carels, Johan Grimonprez

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultureel Erfgoed
Laureaat: Leen van Dijck – Letterenhuis
Eveneens genomineerd: Bruno De Wever, Literair Museum

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film
Laureaat: Episode 3 – Enjoy Poverty (Renzo Martens)
Eveneens genomineerd: CINEMATEK, (N)iemand (Patrice Toye)

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdtheater
Laureaat: Studio Orka
Eveneens genomineerd: Inne Goris, Jan Sobrie

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Kritiek en Essay
Laureaat: David Van Reybrouck
Eveneens genomineerd: Dirk Van Hulle, Eric Min

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Muziek
Laureaat: Bert Joris
Eveneens genomineerd: Luc Brewaeys*, Marcel Ponseele
*(Luc Brewaeys is vereerd dat hij in aanmerking komt voor de CultuurPrijs Muziek, doch heeft beslist om zijn nominatie niet te aanvaarden.)

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Podiumkunsten
Laureaat: Benjamin Verdonck
Eveneens genomineerd: CREW, LOD

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Smaakcultuur
Laureaat: Centrum Agrarische Geschiedenis
Eveneens genomineerd: Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren, Felix Alen – Xaverius

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Toneelliteratuur
Laureaat: Peter De Graef
Eveneens genomineerd: Bart Meuleman, Tom Lanoye

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Vrijwilliger
Laureaat: Onze Nieuwe Toekomst
Eveneens genomineerd: Circus in Harmony, Welzijnsschakel Puurs

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste
Laureaat: Eric Antonis
Deze categorie werkt niet met genomineerden.

Meer info vindt u op de website van de CultuurPrijzen Vlaanderen