Beheer van ludodiversiteit (volkssporten in Vlaanderen) door UNESCO én met felicitaties van de jury uitgeroepen tot internationale voorbeeldpraktijk voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed

In de vergadering in Bali (Indonesië) op vrijdag 25 november 2011 riep het Intergouvernementeel Comité van de UNESCO-conventie van 2003 het door Sportimonium, met medewerking van FARO, ingediende dossier over de borgingspraktijk van volkssporten uit tot wereldwijde voorbeeldpraktijk. Het werd ingeschreven in het register van 'Programma’s die best de principes en doelstellingen van de Conventie belichamen' (artikel 18 van de Conventie). Het was het enige van zes dossiers die na een lange procedure geselecteerd werden, dat ook de felicitaties van de adviescommissie en UNESCO zelf kreeg. Dit is de allereerste keer dat dit gebeurt. Hiermee werd het levenswerk van professor dr. Roland Renson, Erik De Vroede en andere collega’s uit Vlaanderen met de hoogst denkbare erkenning en eer voor erfgoedzorg in de wereld bekroond.

De internationale belangstelling voor dit dossier in de vergadering in Bali is bijzonder groot, zoals blijkt uit de contacten ter plaatse van de Belgische ambassadrice, Arlette Thijs, vertegenwoordigster van het agentschap Kunsten en Erfgoed en Marc Jacobs, vertegenwoordiger van de door UNESCO geaccrediteerde organisatie FARO. Vooral de systematische doch zachte aanpak van de ludodiversiteit (diversiteit van sport en spel, focussend op niet-Olympische sporten) gedurende drie decennia werd geapprecieerd. Bovendien liep het programma, dat in de jaren 1970 gelanceerd werd,  ver op zijn tijd vooruit, voerde het de geest van hoe immaterieel cultureel erfgoed kan benaderd worden al jarenlang uit voor die door de Conventie werd gevat én werden effecten zorgvuldig op lange termijn gemonitord. Lokale gemeenschappen en overheden over de hele wereld kunnen zich nu inspireren op deze voorbeeldpraktijk.

Meer informatie: