Van Aanwinst tot Zaaltekst. Hoe beheer je een collectie lokaal erfgoed?

Cover Van Aanwinst tot ZaaltekstHet beheren van een collectie lokaal erfgoed is geen eenvoudige opdracht. Objecten inventariseren, verschillende materialen correct bewaren, het juiste publiek bereiken en de collectie aantrekkelijk presenteren... de taken van een lokale erfgoedbeheerder zijn erg divers en niet altijd even gemakkelijk uitvoerbaar. Voor een antwoord op al deze vragen is er nu een nieuwe publicatie. 'Van Aanwinst tot Zaaltekst. Hoe beheer je een collectie lokaal erfgoed?' (Heemkunde Vlaanderen, 2009) volgt de weg die een object aflegt vanaf de opname in de collectie tot de presentatie aan het publiek via een tentoonstelling. Op een heldere en toegankelijke manier geven experts en ervaringsdeskundigen concrete tips, handige stappenplannen en praktijkvoorbeelden. 

'Van Aanwinst tot Zaaltekst' is één van de resultaten van het project 'Lokaal Geheugen. Het lokale erfgoed als geheugen voor de lokale samenleving', een project rond het beheer en de ontsluiting van een collectie lokaal erfgoed. Sinds de start van het project in 2006 werd op tal van vlakken drie jaar lang intensief voorzien in tips, opleidings- en informatiemogelijkheden en begeleiding voor lokale erfgoedactoren. Dat gebeurde onder andere aan de hand van cursusreeksen rond het beheer en de ontsluiting van een collectie lokaal erfgoed, praktijkgerichte begeleidingstrajecten waarvan documentairefilmpjes werden gemaakt, publicaties en een online helpdesk

De publicatie 'Van Aanwinst tot Zaaltekst' kost 10 euro (inclusief verzendingskosten) en kan besteld worden via de website Helpdesk Lokaal Erfgoed.