Verslag (her)lancering Creative Commons België

Creative commons Belgium

Op zaterdag 8 december 2012 vond bij iMAL in Brussel de (her)lancering van de Belgische afdeling van Creative Commons plaats. Naast de voorstelling van het nieuwe CC-BE team en haar ambities voor de komende jaren, kwamen ook enkele kunstenaars en organisaties aan het woord die in hun dagelijkse praktijk Creative Commons-licenties gebruiken. PACKED vzw, expertisecentrum digitaal erfgoed, publiceerde op zijn website een verslag van het evenement:

Het ging om een ‘her’lancering aangezien de Belgische afdeling eigenlijk al vanaf 2004 actief is, maar dan vooral op juridisch vlak. Vanuit het CRID (Centre de Recherche Informatique et Droit), onderdeel van de universiteit van Namen, nam professor Séverine Dusollier (docent auteursrecht in relatie tot het internet, digitale technologie, opensourceonwikkelingen …) de rol als ‘legal lead’ van de Belgische tak op zich.

Creative Commons is een organisatie die licenties aanbiedt naar Amerikaans model. Deze worden op een lokaler niveau geconformeerd aan de verschillende nationale wetgevingen. Vanuit het CRID werden in samenwerking met o.a. KULeuven vertalingen van de licenties gemaakt in het Nederlands en het Frans. De laatste jaren werd het bij het CRID echter te druk om naast dit juridische luik ook nog een actieve taak van public outreach uit te voeren, want de bewustmaking rond gebruik en betekenis van Creative Commons is minstens even belangrijk. Met deze herlancering wordt dit luik in België nieuw leven ingeblazen: Yannick H’Madoun neemt de rol op van ‘public lead’ voor CC-BE.

Het CC-BE team bestaat op dit moment uit een tiental personen; naast Séverine en Yannick zijn ook Constant vzw, dewereldmorgen.be, netwaves.org en OKFN (Open Knowledge Foundation) actief betrokken. Wat betreft de structurele werking valt CC-BE momenteel onder het grotere OKFN.be. Deze laatste heeft een vergelijkbaar doel, maar waar bij CC voornamelijk de nadruk ligt op het aanbieden van juridische tools (onder de vorm van de licenties), heeft OKFN een wat breder werkterrein. Zij zijn bovendien iets minder cultuurgericht en hebben ook aandacht voor opensource- / open data ontwikkelingen binnen wetenschap en educatie.

Roadmap 2013

Tijdens het event werd kort de roadmap voor 2013 voorgesteld. In het bijzonder wil CC-BE werken aan de volgende punten:

  • Reconnecting with the communities: Creative Commons is voornamelijk actief in het culturele domein maar wil uitbreiden naar open education & research en open data binnen overheden. CC-BE is op deze manieren bijvoorbeeld betrokken bij de Open Data dag van de Vlaamse Overheid en opencultuurdata.be. Op vraag van individuen / organiaties kunnen projecten / workhops / lezingen opgezet worden, en neemt CC-BE een rol op als infopunt over het gebruik van de CC-licenties.
  • Building an informative website, onder andere om makkelijk met de gemeenschap in contact te treden.
  • Searching for sustainable structures and funding: momenteel draait de CC-BE ploeg op vrijwillige basis. Structureel maken zij onderdeel uit van OKFN, maar via subsidies of andere financieringskanalen willen ze graag een eigen (formele) werking uitbouwen.
  • Setting up an advisory board om voeling met het werkveld te hebben. Bij veranderingen op auteursrechtelijk vlak (nationaal, Europees of internationaal) kan een dergelijke stuurgroep geconsulteerd worden om over de materie een gedeeld standpunt te formuleren.


Open Cultuur Data (OCD) staat voor een project dat in Vlaanderen de mogelijkheden van open data in de erfgoedsector wil onderzoeken, beter bekend maken en het gebruik ervan stimuleren. Het initiatief sluit aan bij de open data-beweging, die er naar streeft informatie vrij beschikbaar te maken en zo veel mogelijk te hergebruiken. Door nieuwe toepassingen te ontwikkelen kan informatie met betrekking tot erfgoed op innovatieve manieren worden ingezet en aan een nieuw publiek worden bekend gemaakt. Een succesvolle Nederlandse tegenhanger (opencultuurdata.nl) bestaat al; bij het Vlaamse luik van dit initiatief wordt samengewerkt door Creative Commons België, Open Knowledge Foundation, PACKED vzw en FARO. Aangezien het gaat om ‘cultuur’-data zullen in het kader van dit project samenwerkingsverbanden met andere organisaties uit de erfgoed- én de kunstensector worden opgezet.

Het welslagen van OCD is afhankelijk van de kwaliteit en hoeveelheid van de beschikbare data. Het Vlaamse erfgoedveld dient dan ook voldoende gesensibiliseerd en gemobiliseerd te worden. Het ter beschikking stellen van datasets als open data vereist ook enige technische en juridische ondersteuning. Voor sommige organisaties zal ook een repository voorzien worden om de datasets publiek beschikbaar te maken.

Na de zomer van 2013 wordt een cultuurdata-hackathon gepland onder de naam Apps For Culture. Meer informatie vindt u binnenkort op de website van opencultuurdata.be.

Meer informatie over CC

Hebt u een voorstel en wil u met CC-BE een project opzetten? Wil u meer informatie over hoe u met CC-licenties aan de slag kan gaan? Stuur uw vragen naar info@creativecommons.be.

Alle info rond de CC-licenties is te vinden op de Creative Commons België-website.
De online licentiekiezer (in het Nederlands) helpt u bij het bepalen van de juiste CC-licentie voor het gebruik dat u voor ogen hebt. Zoeken naar content die onder een Creative Commons-licentie vrijgegeven wordt? Dat kan via de CC-zoekmodule, die online platformen zoals Flickr, Youtube of Wikimedia Commons doorzoekt.

Bron: PACKED vzw