Partners van Erfgoeddag en Erfgoedweek

Erfgoeddag en Erfgoedweek mogen rekenen op een aantal partners die het evenement inhoudelijk mee versterken, hun achterban warm maken voor de volgende editie, mee vormingen organiseren en mee communiceren.

Klop bij het CAG aan voor inhoudelijk advies  

CAG bestudeert de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven vanaf de tweede helft van de 18e eeuw tot vandaag. Bezit u een collectie? Of bent u de drijvende kracht achter een traditie? Bent u professioneel bezig met erfgoed of bent u bijzonder geïnteresseerd? Dan helpt CAG u graag verder.

  • In de kennisbank vindt u informatie over het verleden en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven. 
  • Ook met workshops, lezingen en tentoonstellingen deelt CAG zijn kennis en expertise. U vindt het overzicht op cagnet.be
  • Tijdens twee digitale vragenmomenten op 23 december en op 26 januari kunt u bij collega’s van CAG en FARO terecht voor advies en feedback op uw activiteitsvoorstellen. We denken samen na om uw activiteit uitdagender, creatiever of duurzamer te maken. Deelnemen is gratis, inschrijven kan hier.

Werk samen met het Steunpunt Levend Erfgoed

SLE, het Steunpunt Levend Erfgoed, komt op voor het bewaren van oude en streekeigen rassen. Dat doen ze niet alleen voor kippen, kalkoenen, eenden, ganzen, duiven, konijnen en honden, maar ook voor schapen, geiten, varkens, runderen en paarden. Ze organiseren activiteiten, bouwen netwerken uit en bieden ondersteuning aan organisaties die hierrond willen werken. Zo is er hun label 'Erfgoedhof’, dat ze toekennen aan locaties die zich bijzonder inzetten voor het duurzame behoud van dieren. Lees meer over hun werking.

Deze ondersteunende werking biedt SLE ook aan u − Erfgoeddagdeelnemer − aan. Heeft u een idee voor een activiteit met levende dieren en heeft u daarbij nog praktische of inhoudelijke vragen? Dan kunt u bij SLE terecht voor advies en feedback. Neem contact op.

Sla de handen in elkaar met uw lokaal Natuurpunt bezoekerscentrum

Speciaal voor deze editie slaan Natuurpunt en FARO de handen in elkaar. De lokale Natuurpunt bezoekerscentra en/of afdelingen hebben veel interesse om die dag een activiteit te organiseren. Dat doen ze graag samen met u als erfgoedpartner. Heeft u zin om samen iets te ondernemen? Op deze pagina vindt u de contactgegevens van de Natuurpunt bezoekerscentra. De bezoekerscentra ontvingen allemaal de Erfgoeddag inspiratiebrochure met deze begeleidende brief.

Volg een workshop voor erfgoedvrijwilligers met ‘Erfgoed in de Praktijk’ 

Samen met Histories, Davidsfonds, Herita en PARCUM organiseert FARO laagdrempelige avondcursussen die erfgoedvrijwilligers ondersteunen bij de organisatie van een activiteit voor evenementen zoals Erfgoeddag, Nachten van de Geschiedenis of Open Kerkendagen. 

Bent u bijvoorbeeld op zoek naar middelen voor uw kleinschalig erfgoedproject? Dan zet de vorming ‘Erfgoedcrowdfunding’ u op de sporen.  

Zet in op kinderen en jongeren met UiTX en Vlieg (publiq) 

Jongeren toeleiden naar het cultuuraanbod in Vlaanderen en Brussel, daar zet publiq voluit op in. Met het jongerenlabel UiTX moedigt publiq jongeren van 16 tot 26 jaar aan om op cultuuravontuur te trekken. Het UiTX-team produceert content voor en mét jongeren. Met het label ‘Vlieg’ zet publiq in op families met jonge kinderen. Want jong geleerd is oud gedaan. 

  • publiq deelt haar expertise en inzichten over jongeren regelmatig met de cultuursector. Op zoek naar advies? Een startpunt vindt u alvast op publiq.be
  • publiq is al jaren partner van Erfgoeddag. Dankzij onze samenwerking verschijnen alle activiteiten netjes in de UiTdatabank. Meer context over deze samenwerking leest u op publiq.be.   

Aan de slag met Wikipedia in de klas! 

Met een Wikipediaschoolproject slaat u meteen twee vliegen in een klap: voor uw erfgoedorganisatie is het een kans om bepaalde thema's beter uit te diepen, te ontsluiten op andere platformen én een draagvlak te creëren bij een jongere doelgroep. Voor leerkrachten sluiten deze projecten perfect aan bij heel wat vakoverschrijdende termen.

Tijdens een workshop op 15 november leert u hoe erfgoedwerkers en leerkrachten samen een sterke Wikipedia-activiteit voor leerlingen secundair onderwijs kunnen uitwerken. Deelnemen is gratis, inschrijven kan hier.

Uw aanbod voor scholen verschijnt op Cultuurkuur.be 

Erfgoeddag en onderwijs blijkt een succesvolle combinatie. In 2023 zetten we verder in op de ontsluiting van het activiteitenaanbod voor het lager en secundair onderwijs via Cultuurkuur.be. Leerkrachten kunnen dit aanbod makkelijk doorzoeken. Bovendien kunnen scholen er de juiste subsidies aanvragen, zoals gratis vervoer naar een culturele bestemming of middelen voor een creatief project. Cultuurkuur.be is een initiatief van CANON Cultuurcel en publiq in opdracht van de Vlaamse overheid. 

  • Weetje: wanneer u een activiteit voor scholen registreert via inschrijven.erfgoeddag.be, dan verschijnt die automatisch op Cultuurkuur.be.
  • Tijdens een vorming op 14 oktober kon u kennismaken met drie grote onderwijspartners: Klasse, Cultuurkuur en Archief voor Onderwijs. Deze vorming is afgelopen, een verslag leest u via de Erfgoeddag-blog.

Deel uw educatieve materialen via Erfgoedwijs.be 

We moedigen leerkrachten aan om tijdens hun lessen zelf aan de slag te gaan met erfgoed. Ze kunnen dit bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van de talloze educatieve materialen en pakketten die in het erfgoedveld al ontwikkeld zijn door erfgoedcellen, archieven, musea, vrijwilligersorganisaties … Er is één adres waar deze erfgoededucatieve materialen gebundeld worden en gratis digitaal ter beschikking gesteld worden: Erfgoedwijs.be. Erfgoedwijs.be is een deelsite van KlasCement, een website met een bereik van meer dan 275.000 leerkrachten. 

  • Zelf van start gaan met Erfgoedwijs.be? Op faro.be/erfgoeddag vindt u een handige snelstartgids.
  • Tijdens een werksessie op 14 oktober leerde u hoe uw educatief lespakket of leermaterialen rechtstreeks tot bij de juiste leerkracht kan brengen. Deze vorming is afgelopen, terugkoppeling volgt binnenkort via de Erfgoeddag-blog.

Neem contact op met de erfgoedcel in uw buurt 

Geen Erfgoeddag zonder de professionele, doordachte en enthousiaste begeleiding van de 27 erfgoedcellen die Vlaanderen en Brussel tellen. Deze teams zetten zich op heel wat manieren in voor het cultureel erfgoed in uw regio. Ze maken lokaal erfgoed bekend bij het publiek via publieksprojecten, werken mee aan het correcte identificeren, bewaren en doorgeven van erfgoed en ondersteunen u in uw eigen erfgoedwerking. U vindt de erfgoedcel in uw buurt via erfgoedcellen.be