Gedeeld verleden. Gedeelde toekomst. Erfgoed als hefboom voor integratie

We schrijven 17 februari en 16 juli 1964. De grondslag wordt gelegd voor de Turkse en Marokkaanse migratie naar België. In 2014, 50 jaar later, herdenken we de akkoorden die toen werden gesloten tussen België en beide landen. Het is de ideale aanleiding voor een ruime waaier aan initiatieven over erfgoed en migratie.

Niet alleen de Marokkaanse of Turkse migratie kunnen een inspiratiebron zijn. Er zijn talrijke andere etnisch-culturele gemeenschappen,die al veel langer van Vlaanderen hun thuis maakten en een rijke geschiedenis met zichmeebrachten. En ook nieuwkomers, op zoek naar nieuwe nestwarmte, hebben boeiende verhalen te vertellen. We merken immers dat de diversiteit in onze samenleving alleen maar rijker en groter wordt. Deze brochure wil de lezers warm maken om de menselijke verhalen en materiële getuigenissen over migratie te bewaren voor de toekomst.

U maakt kennis met erfgoed en ontdekt praktijkvoorbeelden, tips en methodieken. Er zijn kansen en feestelijke gelegenheden zoals Erfgoeddag om zelf tot actie over te gaan en dat met veel mensen te delen.

De brochure is op maat van organisaties, steden en gemeenten die erfgoed en migratie willen omarmen.

Auteur(s)
Annelie Boogers, Marjan Cochez, Christine Debaene, Katrijn D'hamers, Jorijn Neyrinck, Tine Vandezande en Floortje Vantomme
Jaartal
2013