Hebben & houden. Tips om je erfgoed gezond te houden (Tante Kaat)

In musea, archieven en bij tal van erfgoedverenigingen huizen heel wat getuigen van vroeger: werken van schone kunst, archeologische vondsten, volkskunst, speelgoed, oude kadasters enz. Ook het immateriële wordt er gekoesterd: taal, omgangsvormen, verhalen, gebruiken ... Zo zijn er musea die zich wijden aan het verhaal van de Eerste Wereldoorlog, dat van de suiker of speelkaart. Honderden professionele en vrijwillige erfgoedbewaarders (conservators, suppoosten, archivarissen, educatieve medewerkers ...) ontfermen zich over die voorwerpen en verhalen, die mee het geheugen vormen van de gemeenschap waarin we leven. Het stelt ons gerust dat er mensen zijn die dit erfgoed bewaren, onderhouden en tot leven brengen in boeiende presentaties.

Eigenlijk zijn we allemaal erfgoedbewaarders, misschien zonder dat we het beseffen. Want ook thuis zijn we omringd met dingen die we koesteren, ons eigen ‘hebben en houden’. Sommige van die voorwerpen gebruiken we dagelijks (een geërfd bestek of oude eettafel), andere krijgen een mooi plekje (een familieportret op de schoorsteen of een oude kandelaar in een vitrinekast), nog andere bergen we op (onze trouwjurk of een souvenir aan de kindertijd). Sommige van die voorwerpen zijn echt kostbaar, andere zijn ons eerder dierbaar: we zijn eraan gehecht omdat het erfstukken zijn, omdat ze getuigenissen zijn van onze persoonlijke of familiegeschiedenis. Of omdat we ze gewoon mooi vinden.

Dit boekje vertelt hoe u voor dat huis-, tuin- en keukenerfgoed zorgt: download het hier. U vindt er tips over hoe uw erfgoed, uw ge-erfde goed, in optimale omstandigheden bewaart, onderhoudt en herstelt. En over hoe u het beschermt tegen allerlei gevaren. 

Vervolg

In 2024 kreeg deze 'Tante Kaat'-brochure een vervolg n.a.v. Erfgoeddag, in het teken van 'Thuis': klik hier voor meer informatie.

Jaartal
2005
PDF bijlagen