Hoe maken we van het Groot Onderhoud een duurzamer evenement?

Gekleurde handafdrukken op een muur. Foto: Markus Winkler via Pexels

Over een paar weken, op 30 mei, verwelkomen we u op het Groot Onderhoud in Hasselt. We kijken er enorm naar uit om met u van gedachten te wisselen over de toekomst van erfgoed en erfgoedwerk, het thema van dit jaar. 

Hoe kunnen we onze organisaties en werkingen zo inrichten dat de impact op de planeet zo klein mogelijk wordt? Twee sessies staan helemaal in het teken van verduurzaming. En die focus passen we graag ook toe op het evenement zelf. En ook u kunt daar uw steentje aan bijdragen. Hoe? Dat leest u in deze blog!

Vervoer

Plaats van afspraak is de Hogeschool PXL, Campus Elfde-Linie (Gebouw D, Elfde-Liniestraat 23a, Hasselt). Hoe geraakt u er?

Met de fiets

  • Vanuit Antwerpen: de fietssnelweg F5 brengt u langs het Albertkanaal van Antwerpen tot Hasselt, met het Albertkanaal als gids. De verharde, brede jaagpaden brengen u in geen tijd op uw bestemming. Af en toe verlaat u het jaagpad kort zodat bedrijven vervoer over water kunnen organiseren zonder uw veiligheid in gevaar te brengen. Geef onderweg zeker uw ogen de kost, want u passeert heel wat mooie landschappen.
  • Vertrekt u vanuit de provincie Limburg? Dan kunt u gebruikmaken van deze fietssnelwegen:
    • F70 Bilzen - Hasselt: op fietssnelweg F70 fietst u doorheen de groene Demervallei en grotendeels parallel aan de spoorlijn.
    • F72 Maastricht - Hasselt: samen met de F5 en F722 vormt deze fietssnelweg de zogenaamde “Albertkanaalroute”. Het Albertkanaal is ook hier uw gids.
    • F701 Genk - Hasselt

Het overzicht van de fietssnelwegen en de precieze routes vindt u hier.

Met het openbaar vervoer

Trein: Hasselt is prima bereikbaar met de trein. De website van NMBS geeft u de actuele reistijden.

Eens gearriveerd in het station, hebt u verschillende mogelijkheden om vlot tot bij de PXL te geraken:

  • Te voet: u doet er een halfuurtje over om te voet van het station naar de gebouwen van de PXL te stappen. Ideaal om die 10.000 stappen per dag te halen!
  • Blue Bike: aan het station van Hasselt zijn er Blue Bikes beschikbaar, die u in minder dan 10 minuten op uw bestemming brengen. 
  • De bus van FARO: zowel 's ochtends als 's avonds kunt u gebruikmaken van de bus(sen) die FARO inlegt naar en van de campus. Hoe dat precies zit, leest u in de e-mail met alle praktische informatie die u een week voor 30 mei ontvangt.

Bus: In de onmiddellijke omgeving van de campus vindt u meerdere buslijnen. De dichtsbijzijnde haltes liggen op de Elfde-Liniestraat (Kapermolenpark en zwembad). Maar ook het Dusartplein, met heel wat haltes, is dichtbij gelegen. De routeplanner van De Lijn is wat u nodig hebt.

Met de auto

Komt u met de auto? Grijp dan de gelegenheid aan om te carpoolen:

  • Reserveer samen met collega’s een deelauto. Makkelijk via Cambio of Dégage of een ander deelautoplatform van uw voorkeur.
  • Registreer uw rit op een carpoolplatform zoals blablacar.be of carpool.be. Via deze platformen vindt u ook een rit. Goedkoper, duurzamer én gezellig. FARO-collega's Jeroen, Tine en Julie geven alvast het goede voorbeeld door samen te rijden!

Catering

De lunch is volledig vegetarisch, 30% van de broodjes zal ook vegan zijn.

Samen met de lokale cateraar nemen we de nodige maatregelen om voedselverspilling zoveel mogelijk tegen te gaan. Blijft er desondanks nadien toch een overschot? We zorgen ervoor dat dit zijn weg vindt naar andere hongerige monden.

Drinkt u uw melk met koffie? Dan kunt u ook opteren voor haver- in plaats van koemelk.

Kunt u onverhoopt toch niet aanwezig zijn? Verwittig ons daar zo snel mogelijk van via collega Birgit (birgit.geudens@faro.be). We werken immers opnieuw met een wachtlijst, en zo kan een geïnteresseerde collega uw plaats innemen. En beperken we dus samen ook het risico op voedsel- en drankverspilling.

Locatie

Duurzame, groene campussen creëren die klimaatneutraal zijn, is een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsambitie van Hogeschool PXL. Het slim en milieubewust beheer van de infrastructuur voorziet in bijna-energieneutralegebouwen (BEN) die tegen 2050 neutraal moeten zijn op het vlak van water, gas en elektriciteit. Vandaag werkt de hogeschool met een warmte-koude opslagsysteem (KWO), liggen er zonnepanelen en werkt men aan de toename van het circulair watergebruik tegen 2025. 

En verder

We beperken ons papierverbruik door uitsluitend te werken met een dagprogramma in onze ErfgoedApp. Wie de app nog niet heeft, kan die downloaden via Play Store of App Store.

Zowel onze gastsprekers als de meeste FARO-medewerkers maken gebruik van het openbaar vervoer. Voor de overnachtingen kozen we voor een hotel in de buurt.

Natuurlijk zijn er nog stappen te nemen. Maar door erover te schrijven, weet u dat het thema duurzaamheid ook dit jaar hoog op de agenda staat en willen we onze positieve handafdruk vergroten*. Vandaar ook deze oproep: heeft u – nu of later – nog praktische tips en suggesties om de volgende edities van het Groot Onderhoud duurzamer te maken? Of om FARO als een nog duurzamere organisatie te laten werken? Dan horen wij dat – zoals steeds – heel graag van u!

*positieve handafdruk: dat is de positieve impact die u hebt op anderen. Alle positieve acties die iets groters in gang zetten. De positieve handafdruk is zo het tegenovergestelde van de individuele voetafdruk.

Foto: Gekleurde handafdrukken op een muur door Markus Winkler via Pexels

Elien Doesselaere
duurzaamheid
Evenement