Dexia-kunstcollectie genationaliseerd

In het kader van de lezingenreeks ‘Met nieuwsgierige blik’ organiseerde FARO, in samenwerking met BAM en het agentschap Kunsten en Erfgoed, op 30 september jongstleden een lezingennamiddag over bedrijfs- en bankcollecties. Naast de Nationale Bank van België en Belgacom Art vzw kwam ook Dexia, de bank met de grootste private kunstcollectie van het land, aan bod. Patricia Jaspers, collectiebeheerder bij Dexia, gaf een boeiende uiteenzetting over de geschiedenis van de collectie en het verzamel- en aankoopbeleid van Dexia. Ze ging ook uitgebreid in op de wijze waarop de collectie van de bank ontsloten wordt voor een groter publiek en de initiatieven die de bank onderneemt ter ondersteuning van jong talent.

In het aansluitende debat werd onder meer gesproken over de toekomst van de verschillende collecties. Patricia Jaspers benadrukte dat, ondanks het moeilijke klimaat op de financiële markten, Dexia er niet aan dacht om haar collectie af te stoten. Niemand wist toen dat nauwelijks twee weken later de situatie bij Dexia er fundamenteel anders zou uitzien. Om het voortbestaan van de bank te verzekeren werd deze begin oktober de facto genationaliseerd. In het eerste tumult omtrent de redding van de bank en de gevolgen hiervan werd met geen woord gerept over het lot van de kunstcollectie. Ondertussen is er meer duidelijkheid. De Standaard meldt in een bericht dat de Dexia-kunstcollectie in Belgische handen blijft. Door de feitelijke nationalisering van de bank komt de collectie ook aan de Belgische overheid toe. Samen met de bank verwerft de federale overheid dus in één klap een schitterende kunstcollectie. Over de toekomst van de bank bestaat vooralsnog veel onduidelijkheid. De overheid gaat ervan uit dat de nationalisering slechts tijdelijk is en dat de bank op termijn weer verkocht wordt. Wat er in dit scenario met de kunstcollectie zal of moet gebeuren blijft een groot vraagteken: wordt deze mee doorverkocht of blijft ze genationaliseerd? Wordt ongetwijfeld vervolgd …

Op vrijdag 28 oktober organiseren FARO, BAM en het agentschap Kunsten en Erfgoed opnieuw een boeiende lezingennamiddag met als titel ‘Stads- en regiomusea: identiteiten, collecties en aankoopbeleid’. Tijdens deze namiddag die plaatsvindt in het Gentse STAM verkennen we samen met Christine De Weerdt (STAM, Gent), Ann Diels (Zeeuws Museum, Middelburg) en Cathy Ross (Museum of London, Londen) de boeiende thematiek van collectievorming en collectiebeleid in hedendaagse stads- en regiomusea. U bent van harte welkom!

Alexander Vander Stichele
collecties
Lezing of presentatie