“People’s history” gaat online

E.P. ThompsonWanneer historische gebeurtenissen worden verteld vanuit het perspectief van het ‘gewone volk’ dan spreken we van “People’s history”. We hebben deze term te danken aan de geschiedenis-van-onderuit-beweging (history from below) die in de periode 1950-1980 ermee voor zorgde dat historici belangstelling kregen voor het dagelijks leven en de (historische) perceptie van de ‘massa’. De beweging propageerde ondermeer dat mensen hun eigen geschiedenis moesten opzoeken. Erfgoedwerkers die vandaag als vanzelfsprekend bezig zijn met het erfgoed van mensen en dingen zijn schatplichtig aan sociale historici zoals E P Thompson (foto), Christopher Hill en Eric Hobsbawm. De mogelijkheden die web 2.0-toepassingen aan mensen geeft om informatie te delen met anderen heeft een boost gegeven aan “People’s history”.

In Nederland zijn twee publieke omroepen momenteel bezig om de herinneringen van Nederlanders online te verzamelen. Op 14 juni 2007 lanceerde de VPRO Plaats van Herinnering als onderdeel van haar geschiedenis website. De bedoeling is om het geheugen van Nederlanders te koppelen aan de historische gebeurtenissen: “'Bekijk documentaires, beluister radiofragmenten en schrijf zelf geschiedenis door herinneringen in tekst en beeld toe te voegen.”. Bij de KRO kregen ze toevallig hetzelfde idee, met als resultaat de website Wij zijn de Geschiedenis. Vormelijk werkte de KRO het concept wat ‘toegankelijker’ uit, maar de VPRO kan, door haar jarenlange ervaring met het plaatsen van historische programma’s op haar website (cf. Andere Tijden), veel meer context aanbieden. Los van de kleine discussie die er nu heerst over wie van wie heeft afgekeken zijn beide websites schoolvoorbeelden van web 2.0-toepassingen.

We houden ons evenwel vast aan de takken van de bomen want vorige maand kondigde de Minister van Erfgoed van Wales het plan aan om tegen eind 2009 hun “People’s history” online te brengen. Deze website zal naast het vertellen van de Welshe geschiedenis en het tonen van de erfgoedcollecties uit bibliotheken, archieven en musea vooral zoeken naar interactie met de Welshe bevolking: “Community groups and individuals will also be able to contribute content, capturing and interpreting important memories and images.” Als we mogen afgaan op de hoeveelheid en de kwaliteit van verhalen die in Wales al werden verzameld in het kader van allerlei projecten kan deze website wel eens uitgroeien tot een state-of-the-art.

Bart De Nil
wen 2.0; geschiedenis van onderuit; history from below;