Brusselse archieven gaan voor collectieplan

Brusselse archieven gaan voor collectieplan

Sinds 2005 nodigt Erfgoedcel Brussel de archieven uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest twee keer per jaar uit op een informeel archievenoverleg, een initiatef dat al heeft geleid tot enkele gezamenlijke projecten. Geïnspireerd door de brochure Naar een collectieplan in 6 stappen. Een leidraad voor bibliotheek en archief en door de door FARO begeleide collegagroepen met archieven die input hebben geleverd voor deze leidraad, nam de erfgoedcel het initiatief om met het archievenoverleg te werken aan een collectieplan. Daarmee geeft de erfgoedcel ook een gevolg aan een aanbeveling in een rapport over het regionaal depotbeleid om te werken aan het collectiebeleid bij de archiefinstellingen.
Op 28 maart kwamen in het Archiefcentrum voor Vrouwengeschiedenis negen archieven en medewerkers van de erfgoedcel samen voor de kick-off van de collegagroep collectieplan. Ik gaf er een inleiding over de opmaak van een collectieplan en ging dieper in op stap 1 van het stappenplan. Daarna werkten de aanwezigen verder in groepjes om antwoorden te formuleren op enkele vragen. Tijdens enkele bijeenkomsten gespreid over een periode tot maart 2018, zal deze  beproefde methodiek worden ingezet om de volgende stappen naar een collectieplan te doorlopen. Net zoals dit het geval was bij de andere collegagroepen, zal dit traject bij de deelnemers leiden tot een dieper inzicht in en kennis over hun collecties, en hopelijk ook tot enkele voldragen collectieplannen. Als kers op de taart zal de groepsdynamiek de banden tussen deelnemers aan het archievenoverleg van de erfgoedcel nog versterken. Niets dan voordelen dus.

Wilt u zelf meer te weten komen over het opmaken van een collectieplan? Kom dan naar de gratis studievoormiddag Een collectieplan? Ook voor kleinere organisaties! op 18 april in Brussel. U krijgt er presentaties van het stadsarchief Mechelen, het Intergemeentelijke archief Poperinge-Vleteren, de Provinciale Bibliotheek Limburg, Erfgoedcel Land van Dendermonde en Erfgoedcel Brussel. Het volledige programma en hoe u zich kan inschrijven vindt u elders op deze website.

Bart De Nil