Enquête: de zoekrobots van het Rijksarchief

Logo Rijksarchief

Een van de belangrijkste projecten voor het Rijksarchief in 2011 is de vernieuwing van de 'zoekrobotten' op haar website. Deze zoekrobotten zijn dé toegang tot de archieven die bewaard worden in het Rijksarchief. Niet alleen de technische infrastructuur maar ook de zoekmogelijkheden en de presentatie worden aangepast. De verschillende onderdelen van de zoekrobot zullen één na één beschikbaar gesteld worden. Het eerste onderdeel is 'zoeken naar personen'.

In de zoekrobot 'zoeken naar personen' vindt u het werk terug van vele vrijwilligers gedurende de voorbije jaren en decennia. Duizenden bladzijden archiefdocumenten werden op een systematische wijze geanalyseerd. Er werd een korte beschrijving gemaakt van het document (inhoud, datering, geografische omschrijving) en vervolgens werden de namen genoteerd van alle personen die in het document vermeld zijn. Voor zover beschikbaar werden ook andere gegevens van deze personen genoteerd: geboortedatum, geboorteplaats .... Er is een korte handleiding beschikbaar.

Het Rijksarchief doet een oproep naar haar klanten en belangstellenden om deze zoekrobot uit te proberen en tegelijk een online enquête in te vullen. Alle input, reacties en suggesties zullen worden meegenomen in de verbetering van de zoekrobot.

Bart De Nil