Erfgoedcel Viersprong Land van Rode zet pendelarbeid in de kijker

tracé travak

Elke werkdag pendelen duizenden mensen met de auto, de fiets, de bus of de trein vanuit hun gemeente naar het werk. Maar is dat altijd zo geweest? Tracé Travak onderzocht hoe in een eeuw tijd het leven in het Land van Rode veranderde door de komst van trein, tram, fiets en auto. Op zondag 22 september opent de tentoonstelling in het gemeentehuis van Merelbeke.

Het project Tracé Travak ging bij Erfgoedcel Viersprong Land van Rode van start in februari 2012. Het onderzocht de geschiedenis van het woon-werkverkeer in de streek en welke invloed deze veranderingen hadden op het dagelijks leven vroeger en nu. Met Tracé Travak wil de Erfgoedcel Viersprong Land van Rode deze geschiedenis in kaart brengen. De laatste twee jaar haalde projectmedewerker Lien Ceûppens in samenwerking met de heemkundige verenigingen en sympathisanten dit deel van de lokale geschiedenis van onder het stof. De resultaten van het onderzoek werden in een interactieve reizende tentoonstelling gegoten.

Nog tot 24 oktober kunt u de tentoonstelling bekijken in Merelbeke, daarna verhuist ze achtereenvolgens naar Oosterzele, Melle en Sint-Lievens-Houtem. Alle data en praktische informatie vindt u op de website van Tracé Travak.

Tracé Travak was een proeftuin in het kader van het FARO-traject 'Dagelijks leven van het 'gewone' volk (1789-1918)' over erfgoedprojecten/-werkingen over het dagelijks leven. Centraal staat de methodiek, met andere woorden: hoe kunnen erfgoedwerkers het dagelijks leven documenteren (d.w.z. via welke zoekstrategieën in (archief )collecties) en hoe kan bronnenmateriaal vervolgens omgezet worden in een publieksgericht verhaal?

Bart De Nil
Tracé Travak
pendelarbeid
Evenement