Itinera Nova: Leuvens stadsarchief verkent nieuwe digitale wegen

Persconferentie Itinera NovaOp 17 maart 2009 presenteerde het Stadsarchief van Leuven voor de pers het project 'Itinera Nova. Nieuwe Wegen naar Digitale ontsluiting van Archiefbronnen' dat loopt van 1 maart 2009 tot augustus 2012. Het is de bedoeling om met dit project op het vlak van digitalisering, ontsluiting en publiekswerking een vernieuwing te betekenen voor de Vlaamse archiefsector.

Concreet zal men alle registers van de Leuvense schepenbank (ca. 950.000 bladzijden) digitaliseren en ontsluiten voor het brede publiek. Voor de ontsluiting wordt samengewerkt met het HKI (Institüt für Historisch-Kulturwissenschaftliche Informationsverarbeitung) van de Universiteit van Keulen die een nieuw werkinstrument zal ontwikkelen. Men zal door de digitale beelden van de schepenbank kunnen bladeren en gericht zoeken op jaartal, folionummer, e.d.m. Daarnaast zal, dankzij een index, kunnen worden gezocht op persoonsnamen, plaatsnamen, enzovoort. Vernieuwend hier is dat men op het digitale beeld de zoekresulaten zal kunnen zien. Hiervoor zal het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie (CTB) haar expertise op het vlak van mark-uptechnologie integreren in het project. Tenslotte zal het werkinstrument ook volledige transcripties aanbieden. Voor dit laatste zal het project een vrijwilligersgemeenschap creëren, die actief kan meewerken aan de ontsluiting van de Leuvense schepenbankregisters. Iedereen zal online transcripties kunnen maken. Anders inhoudelijke partners zijn Expertisecentrum David, dat expertise op het vlak van digitaal archiveren zal inbrengen en FARO, die het project mee zal begeleiden.

Dit innovatief project wordt gefinancierd door:

  • de stad Leuven die zich heeft geëngageerd om de komende tien jaar de kosten van de digitalisering op zich te nemen, alsook de personeelskosten en de benodigde ICT;
  • de Vlaamse Gemeenschap die het als ontwikkelingsgericht Cultureel-erfgoedproject ondersteunt met 70.000 euro;
  • CERA die het beoogde ontsluitinginstrument, dat ontwikkeld zal worden door HKI van de Universiteit Keulen, zal financieren.

Het moet gezegd worden dat Itinera Nova, met een totale begroting van zo'n 600.000 euro gespreid over tien jaar, een voor Vlaanderen zeer ambitieus project is. Meer informatie vindt u in de perstekst of u kan kijken naar een nieuwsitem over Itinera Nova op de regionale zender ROB.

Bart De Nil
e-cultuur
archieven
digitaliseren
digitaal erfgoed