Onze man in Montréal: dag 1

Plenaire MW2008Na een stevig continentaal ontbijt waren we gereed voor de plenaire sessie van Museums and the Web editie 2008 (foto). De plenaire werd ingeleid door David Bearman, de flegmatieke chair van de conferentie. Het was opmerkelijk om van hem te vernemen dat de organisatie van een evenement van deze omvang niet in handen is van enkele grote instellingen of overheden maar hoofdzakelijk draait op vrijwilligers en medewerking van enkele lokale organisaties. Dan was het de beurt aan de keynotespreker Michael Geist die op een zeer vlotte en toegankelijke manier een beeld gaf van hoe het internet is geëvolueerd in de periode van 1997, toen Google nog een onderzoeksprojectje van twee studenten was, tot 2008. Hij deed dit vanuit het perspectief van de rol die de publieke overheden volgens hem dienen te spelen in het internet. Zijn stelling is dat de we, en met ‘we’ bedoelt hij ook de museum- en archiefgemeenschappen, een actieve rol dienen te spelen rond zaken zoals digitaal kopijrecht, een neutraal netwerk en de toegang tot het publieke domein.

In de voormiddag werd er al een eerste sessie gepland. Uit het aanbod koos ik om de sessie over ‘Personalisatie’ bij te wonen. Personalisatie is een webterm die zoveel betekent als het creëren van een digitale omgeving op maat van de gebruiker. Dit wordt direct duidelijk als u de paper leest van het Deens-Duitse virtueel museum project VIMU. In dit virtueel museum heeft men profielen gemaakt voor zes doelgroepen die men wil bereiken: algemene gebruikers (“explorers”), studenten, leerkrachten, onderzoekers, toeristen en kinderen. Daarnaast kunnen de gebruikers de website aanpassen volgens hun persoonlijke voorkeuren en noden. Een nog verder doorgedreven voorbeeld van personalisatie werd gegeven door Amy Isard die meewerkt aan een project met als doel het bouwen van een virtuele gallerij in Second Life. De bezoekers kunnen met hun eigen Avatar in Second Life de gallerij bezoeken en het ook inrichten naar hun smaak. Een voorbeeldfilmpje kan je hier bekijken.

De sessie werd afgesloten met een presentatie van de CHIP Tour Wizard die werd gemaakt voor het Rijksmuseum van Amsterdam. Bezoekers kunnen op voorhand op een website een museumtour maken. In het museum krijgen ze een PDA die hen door het museum leidt naar de kunstwerken die het best bij hun profiel past.

Na de middag was het aan mezelf en Joke Beyl om op te treden tijdens de sessie ‘Mobile Computing’. Onze presentatie verliep vlot, hoewel we meer vragen uit het publiek hadden verwacht. Gelukkig voor ons zelfvertrouwen werden we nadien aangesproken voor meer informatie door mensen van het Museum of Modern Art van zowel New York als San Francisco, de universiteit van Utrecht, een Chileense universiteit en een Canadees bedrijf dat actief is in de erfgoedsector.

presentatie In Your Face tijdens MW 2008Voor de laatste sessie van dag één koos ik voor ‘User-Generated Content’. De drie presentaties waren voorbeelden uit de museale sector: een analyse van het gebruik van ‘storytelling’ in Amerikaanse musea, een project rond virtuele tentoonstellingen door Joodse scholen in de VS en 'In Your Face' van de Art Gallery of Ontario (foto). Vooral de laatste presentatie bleef hangen. Ter gelegenheid van hun verbouwing deed de Art Gallery een eenmalige oproep bij het publiek om hen een getekend portret van zichzelf in een postkaartformaat te bezorgen. Men verwachtte een tiental inzendingen maar tot dusver kregen ze meer dan 17.000 portretten van heinde en verre toegestuurd. Het project heeft ondertussen al een online vervolg op flickr en collectionx.

Alsof elf lezingen nog niet genoeg waren voor Corneel, werden we na afloop van de dag verwacht op de openingsreceptie van de standhouders. Er werd weer ‘genetwerkt’ dat de stukken eraf vlogen. Zo heb ik onder meer een praatje gemaakt op de stand van OpenCollection. De open source software voor collectiebeschrijvingen waarvan de ontwerper Seth Kaufmann op 25 april e.k. een lezing zal geven op een workshop die FARO samen met de ULB organiseert. Het was dan ook de enige stand waar ze bij het lezen van de naam 'FARO' op mijn badge niet uit de lucht kwamen gevallen.

Bart De Nil
Conferentie