Piloottraject Kuregemse kleuren

Cultureghem

Geïnspireerd door erfgoedcollecties en met inzet van slow crafts worden de diverse en creatieve vaardigheden van wijkbewoners zichtbaar in een bruisende ontmoetingsplek.

In een notendop

Abattoir in Anderlecht is een iconische plek in onze hoofdstad die wekelijks 100.000 mensen ontvangt tijdens verschillende markten. Cultureghem vzw boort het potentieel van deze bruisende ontmoetingsplek aan en werkt zo mee aan een nieuwe creatieve en ondernemende must-gozone voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Een andere verborgen parel in Anderlecht is het Erasmushuis met unieke erfgoedcollecties en een tuin als oase van rust. We brengen deze twee locaties samen met een langlopend piloottraject voor de vrijwilligers van Cultureghem. We focussen ons binnen dit project op mensen met een vluchtelingenachtergrond en mensen in armoede, maar iedereen is welkom.

We starten met het aanleggen van een hangende tuin met planten die in een ver verleden courant werden gebruikt om verf te maken. In het Erasmushuis worden de deelnemers geïnspireerd door de herbaria, leren ze hoe ze met planten verf kunnen maken en hoe ze daarmee verschillende stoffen (wol, linnen, vlas, ed.) kunnen kleuren. Met die stoffen worden door middel van slow crafts creatieve stukken textiel gemaakt, geïnspireerd door stukken uit het verleden. Tijdens de workshops worden de ervaringen, tradities en vaardigheden van de deelnemers vastgelegd in verhaalpotten die iedereen kan beluisteren op de site van Abattoir.

Net zoals in de andere piloottrajecten zullen we ook hier trachten bewijs te verzamelen over de positieve impact die deze activiteiten hebben op het welzijn van de deelnemers en de sociale cohesie. Hiervoor zullen we op drie momenten tijdens de sessiereeks kwalitatieve gegevens verzamelen bij de deelnemers. Die gegevens zullen we dan ‘kwantificeren’ door middel van referentielijsten.

Dit traject kadert in een reeks piloottrajecten van FARO rond erfgoedcollecties, gezondheid en welzijn.

Partners

Hélène Haug (Erasmushuis Anderlecht), Eva De Baerdemaeker (Cultureghem), Bart De Nil (FARO) en Alexander Vander Stichele (FARO).

Bart De Nil