Reflecties over kunst, erfgoed en gezondheid

Bethlem Museum of the Mind. surprise truck via Wikimedia Commons, CC BY 2.0.

Hoe kan de cultureel-erfgoedpraktijk het welzijn van mensen verbeteren? Die vraag staat centraal tijdens Cultural Heritage for Mental Health, op 10 en 11 december 2020 in Museum Dr. Guislain in Gent. Tientallen cultuurprofessionals en onderzoekers uit alle hoeken van de wereld delen er voor de tweede keer hun inzichten en ervaringen. Onder hen ook Colin Gale (Bethlem Museum of the Mind) en Lucy Owen, verbonden aan Bethlem Gallery in Londen.

Bethlem Museum of the Mind en Bethlem Gallery zijn culturele ruimtes waar een breed publiek kan kennismaken met de link tussen geestelijke gezondheid en kunst. Sinds 2015 werken ze samen in gedeelde gebouwen in het hart van Europa's oudste werkende psychiatrische instelling, historisch bekend als ‘Bedlam’. De ruimtes worden ook gedeeld door ziekenhuispersoneel, patiënten, omwonenden en het brede publiek.

In hun presentatie reflecteren Colin Gale en Lucy Owen over de verschillende manieren waarop het werk van galeriekunstenaars en museumcollecties kunnen bijdragen aan bredere gesprekken over kunst en gezondheid. Ze gaan ook dieper in op wat de plotselinge lockdown betekende voor hun werk.

In dit filmpje stellen Colin Gale en Lucy Owen zichzelf en hun instelling aan u voor:


Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de internationale conferentie Cultural Heritage for Mental Health op 10 en 11 december 2020 in Museum Dr. Guislain in Gent.

Foto: Bethlem Museum of the Mind. surprise truck via Wikimedia Commons, CC BY 2.0.

Bart De Nil