Communicatiewerker? Dit is voor u!

Drie zwarte telefoons, Alex Andrews via Pexels

Werkt u als communicatiemedewerker of -verantwoordelijke in de cultureel-erfgoedsector? Dan stuit u ongetwijfeld ook geregeld op allerhande vragen. Om hieraan tegemoet te komen, heeft FARO ook in 2023 weer heel wat vormingen voor u in petto. Haal maar boven, die agenda!

Collegagroepen communicatie

Dit voorjaar gaan we verder op het elan van 2022, en organiseren we opnieuw enkele collegagroepen communicatie. Onder het motto ‘samen sterk’ houden we in deze vorming een aantal communicatievraagstukken tegen het licht. In alle openheid wisselt u met collega’s ervaringen, inzichten en expertise uit.
 
Elke collegagroep bestaat uit een aantal vaste onderdelen: in het eerste deel deelt een collega gedurende ongeveer 30 minuten ervaringen en inzichten over het thema. Uitgangspunt zijn deze vragen: 

  • Hoe heb ik het aangepakt?
  • Wat loopt goed? Wat minder? Hoe komt dat?
  • Hoe evalueer ik de huidige situatie? En hoe ga ik ermee in de toekomst aan de slag?
  • Welke aanbevelingen doe ik mijn communicatiecollega’s?

Aansluitend wisselen we vragen, inzichten en ervaringen uit.

Een gesmaakte formule, die we komend voorjaar graag herhalen! Wat staat er op het programma? 

❖ Sociale media (26/01 en 28/02)

We trappen af met twee digitale collegagroepen over sociale media. Hoe haalt u er meer uit als erfgoedwerker? U hoort collega’s aan het woord over hun socialemediastrategie en -aanpak.

❖ Eventcommunicatie (23/02)

Organiseert u weleens een publieksactiviteit? Dan weet u hoe belangrijk het is om hierover tijdig, correct en sterk te communiceren. En dat is niet altijd eenvoudig. 
 
Op 23 februari getuigen verschillende erfgoedwerkers over hoe zij het aanpakken:

  •    Liesbeth Van Nerom en Joren Reynders (Museum Hof van Busleyden/ Erfgoedcel Mechelen)
  •    Anneleen Van Lommel (Erfgoedcel Noorderkempen)
  •    Diethard Vlaeminck (KOERS. Museum van de Wielersport)

Inschrijven doet u hier.

❖ Vormgeving (26/05)

Tijdens deze collegagroep buigen we ons over de volgende vraag: 'Wat is het abc van efficiënte vormgeving?' Pieter Willems van het grafisch bureau Pjotr deelt zijn kennis en ervaringen met u, én hij geeft feedback op uw ontwerp. Eén ding is zeker: u zal nooit meer op dezelfde manier naar vormgeving kijken. Meer weten?

Workshop copywriting: ‘Schrijf straffer. Met meer resultaat’ (25/04)

U schrijft nooit zomaar. Wel altijd met het oog op een doel: fondsen werven, vrijwilligers motiveren, deelnemers lokken, etc.

Wat uw doel ook is, eigenlijk maakt het niet uit. Want het draait om de hersenen van uw lezer. En die hebben geen knopje dat schakelt tussen het ene doel en het andere. Uw artikels of mailings, uw website of kaartjes met uitleg in het museum, uw e-mails naar vrijwilligers … Ze worden allemaal beter als u weet hoe ‘lezen’ werkt. Want dan weet u ook hoe u moet schrijven. En dat is exact wat u leert – en oefent – op deze dag, met tekstschrijver Wouter De Schepper als begenadigd trainer. Nadien krijgt u een extra kans om met individuele feedback verder te trainen.  

Schrijf hier in!

Basisopleiding ‘Communicatie voor erfgoedorganisaties’ (27/04, 04/05, 11/05, 23/05 en 15/06)

Een doordachte aanpak van communicatie wordt steeds belangrijker. Communicatie helpt om doelgroepen te bereiken en doelstellingen te realiseren. Bovendien levert communicatie ook een belangrijke bijdrage aan het imago, de erkenning en dus ook de financiering van een organisatie.

Kortom, Socius, De Ambrassade en FARO organiseren daarom opnieuw een basisopleiding op maat van elke startende communicatieverantwoordelijke of -medewerker van een socialprofitorganisatie.

Tijdens dit vijfdaags opleidingsprogramma komen de belangrijkste communicatiethema’s aan bod:

  • communicatiebeleid
  • communicatieplanning
  • diversiteitscommunicatie
  • scanbaar schrijven
  • mediabeleid
  • socialemediastrategie

Docenten met een ruime ervaring in de praktijk en de academische wereld maken u wegwijs. We sluiten de opleiding af met een feedbackmoment waarbij u uw praktijkcase voorstelt. Wilt u zich inschrijven?

Afbeelding: Alex Andrews via Pexels

Elien Doesselaere