Dossier over het lichaam in erfgoed(werk): schrijft u mee?

Het marmeren beeld  Nikè van Samothrake bovenaan de trappen in het Louvre, met heel wat bezoekers errond

In de zomer van 2022 vroeg De Standaard aan negen personen, waaronder Mustafa Kör en Mariken Heitman, om hun licht te laten schijnen over ‘het lichaam’. De opdracht? Daal af van uw hoofd naar uw lichaam en zoek uit in een essay in hoeverre u bepaald wordt door uw lichaam. Negen lichamen, negen essays, negen verschillende invalshoeken. Want het ene lichaam is het andere niet.
 
De aandacht voor het lichaam − of moet ik zeggen 'lichamen'? − neemt toe. We zien het bijvoorbeeld in bewegingen als Black lives matter, de verhoogde aandacht voor het vrouwelijk lichaam in de geneeskunde en zeker ook in de aandacht voor lichamen die buiten de (binaire of andere) norm vallen.

Ook in erfgoedwerk is ‘het lichaam’ en het lichamelijke alomtegenwoordig, denk maar aan

  • de embodied knowledge van vakmensen, gaande van de danser over de muzikant tot de poppenspeler.
  • menselijke resten in musea, gaande van medische tot koloniale collecties.
  • de zintuigelijke ervaring die een museumbezoek kan zijn.
  • en zoveel meer.

Gaat uw hart nu sneller slaan, want u hebt hier iets relevant over te vertellen? Fantastisch! Hoe schrijft u mee?

  • Door tegen uiterlijk donderdag 23 november 2023 een abstract van maximum één A4 te sturen naar elien.doesselaere@faro.be. Idealiter hanteert u daarbij een duidelijke structuur waaruit de relevantie blijkt. 
  • Als u representatief (historisch) rechtenvrij beeldmateriaal heeft op hoge resolutie (min. 300 dpi) is dat ook zeer welkom.

Twijfelt u of uw idee in aanmerking komt? Of heeft u vragen? Mail dan gerust.
Tip! Bladert u online al eens door een of meerdere edities, dan krijgt u een idee welk soort inhoud we zoeken.

Zoals u wellicht al weet, wijden we in elk nummer van het tijdschrift een dossier aan een bepaald thema. Het eerste nummer van 2023 stond met ‘Beestig erfgoed’ helemaal in het teken van Erfgoeddag. In juni bogen we ons, naar aanleiding van de 20e verjaardag van de Unesco-conventie voor het borgen van immaterieel erfgoed, over immaterieel erfgoed. In september lag de focus op erfgoed, welzijn & zorg. Komend decembernummer zoomt dan weer in op diefstalpreventie.

U hoort het: we brengen graag een variëteit aan onderwerpen voor het voetlicht die een relevantie hebben voor de hele cultureel-erfgoedsector. Hebt u zelf een idee voor een dossier of voor een artikel? Voorstellen zijn meer dan welkom op redactie@faro.be.

Afbeelding: Het marmeren beeld  Nikè van Samothrake in het Louvre, door Wellington Silva via Pexels

Elien Doesselaere