Nieuwe ronde meester-leerlingbeurzen voor het doorgeven van vakmanschap: alle info

Cyriel Verbist is specialist in lithografie of steendruk, een vakmanschap dat dreigt te verdwijnen en dat hij dan ook graag doorgeeft aan anderen, bijvoorbeeld aan zijn leerling Jana Vasiljevic. CC0

Een beurs voor het doorgeven van vakmanschap dient als financiële ondersteuning voor vakmensen die een of meerdere leerlingen een aantal maanden (max. twee jaar) in de leer nemen om hun de knepen van het vak te leren. 

Vakmanschap wordt daarbij gezien als een vorm van immaterieel cultureel erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen zit: kennis en vaardigheden met wortels in traditie. Vakmanschap wordt heel breed geïnterpreteerd: het kan gaan om ambachten, maar bijvoorbeeld ook om bepaalde toegepaste kunsten of podiumkunsten. In dit online magazine maakt u kennis met de passie en ondernemingszin van meesters en leerlingen uit allerhande sectoren, van bakker tot circusartiest.  

Alle info gebundeld

Op dit moment loopt de oproep voor de beursronde 2023. U kunt tot 15 september 2023 een aanvraag indienen voor een traject dat start tussen 1 januari 2024 en 1 juli 2024. 

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media organiseerde een online infosessie voor potentiële meesters en leerlingen. Deelnemers kregen een toelichting over de meester-leerlingbeurzen en ontdekten waar ze terecht kunnen voor inhoudelijk en zakelijk advies:

Daarnaast vindt u op de website van Werkplaats immaterieel erfgoed

Afbeelding: Cyriel Verbist is specialist in lithografie of steendruk, een vakmanschap dat dreigt te verdwijnen en dat hij dan ook graag doorgeeft aan anderen, bijvoorbeeld aan zijn leerling Jana Vasiljevic. CC0

Elien Doesselaere