Nomineer een inspirerende borgingspraktijk voor het Register van Inspirerende Voorbeelden

Het Gnawafestival en JOLA-project van Muziekpubliqua en Karkaba van METX © Illias Teirlinck

Immaterieel erfgoed in leven houden en doorgeven kan op heel veel verschillende manieren. Kent u een persoon of organisatie die het borgen van immaterieel erfgoed op een heel inspirerende manier aanpakt? Tot en met 30 september kunt u die nomineren voor een plekje op het Register van Inspirerende Borgingspraktijken.

Nomineren maar!

Het Register van Inspirerende Voorbeelden verzamelt begeesterende en vernieuwende borgingpraktijken. Het doel? Andere gemeenschappen inspireren in het borgen van hun praktijken.

Om nieuwe acties, projecten en programma's op het Register te plaatsen, wordt er gewerkt met nominaties. Iedereen kan iemand nomineren via het platform immaterieelerfgoed.be. Nomineren is zo gepiept: het enige wat u moet meegeven is welk initiatief u precies nomineert, en waarom u het zo inspirerend en waardevol vindt.

Wat na 30 september? Een expertencommissie beoordeelt de nominaties en adviseert de Vlaamse minister van Cultuur in zijn keuze van inspirerende voorbeelden. De minister plaatst de erkende voorbeelden telkens voor drie jaar op het Register. Na drie jaar maken ze plaats voor nieuwe initiatieven.

Wat staat er nu al op het Register?

Heel wat uiteenlopende acties en initiatieven vonden hun weg naar het Register. Bij heel wat acties zijn erfgoedorganisaties betrokken, een greep uit het aanbod:

  • De viering van Día de Los Muertos in het MAS: een inspirerend voorbeeld van interactie en uitwisseling tussen verschillende culturen. Het initiatief toont de rijke diversiteit aan erfgoed en erfgoedgemeenschappen in Antwerpen. 
  • Stoeten doen ontmoeten van het Yper Museum: in dit participatief meerjarenproject onderneemt het museum actie om de vele processies, stoeten en optochten die de Westhoek rijk is te borgen. In samenwerking met lokale scholen en verenigingen worden kinderen op een creatieve manier betrokken bij het levend erfgoed.
  • De videodocumentatie bij het project Brabants trekpaard, samen erfgoed een toekomst geven van documentairemaker Sander Tas, Centrum Agrarische Geschiedenis en provincie Vlaams-Brabant. Het is een mooi voorbeeld van hoe immaterieel erfgoed met participatie van de erfgoedgemeenschap gedocumenteerd kan worden.
  • Het tweede spoor van het FeliX Art en Eco Museum: op het domein dat ooit van schilder en boer Felix De Boeck (1898-1995) was, ligt nu het FeliX Art en Eco Museum. Het museum werkt met twee grote luiken. Enerzijds is er FeliX Eco, het ecologische luik dat zich ontplooit tussen de bomen, en in en rondom de hoeve van De Boeck op het museumdomein. Daarnaast is FeliX Art het artistieke luik van de organisatie, waarbij er ook aandacht is voor de integratie van immaterieel erfgoed in de museale werking. Beide luiken groeien steeds meer naar elkaar toe. 

Alle informatie vindt u hier.

Foto: : Het Gnawafestival en JOLA-project van Muziekpubliqua en Karkaba van METX © Illias Teirlinck

Elien Doesselaere