België in het Intergouvernementeel comité van de UNESCO conventie van 2003

Van 3 tot en met 7 december verzamelden meer dan 800 deelnemers in Parijs voor de zevende sessie van het UNESCO Intergouvernementeel Comité voor de Safeguarding van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Tijdens de sessie presenteerden zestien landen een periodiek rapport over de implementatie van de UNESCO-conventie over de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed. Uit de discussies bleek eens te meer het belang van trainingen voor overheidspersoneel en NGO's bij de effectieve implementatie van de conventie.

Het Intergouvernementeel Comité besliste daarnaast ook over de toevoeging van vier nieuwe elementen op de Internationale lijst van immaterieel erfgoed in gevaar of nood en 27 elementen op de representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Twee safeguardingprogramma's werden bijgeschreven in het register van best practices.

Ook FARO was als NGO (vertegenwoordigd door Rob Belemans) aanwezig op deze zevende sessie.

België is een van de 24 landen die tussen 2012 en 2016 deel uitmaken van het intergouvernementeel Comité. De Belgische delegatie was tijdens deze sessie erg actief. Zo werd inter alia met succes gepleit voor het ontwikkelen van een model van een ethische code, voor het verder exploreren van de relatie tussen immaterieel cultureel erfgoed, duurzame ontwikkeling, duurzaam toerisme en economie; voor het verbeteren van de omgang met het UNESCO-ICE-logo en voor het nadenken over de rol die geaccrediteerde NGO's kunnen spelen. Marc Jacobs maakte als expert samen met een team van het agentschap Kunsten en Erfgoed (Hans vander Linden en Marina Laureys), de Waalse expert Jean-Pierre Ducastelle en de diplomatieke vertegenwoordiging van België en de Vlaamse Gemeenschap deel uit van de Belgische delegatie.

Het thema van duurzame ontwikkeling komt steeds meer op de agenda van deze UNESCO-conventie. Op het UNESCO YouTube-kanaal vindt u een heleboel filmpjes van experten die hun opinie over dit thema geven. Ook FARO-directeur Marc Jacobs werd geïnterviewd:

faro