Bibliotheeksector is formeel: voor toekomstgerichte bibliotheekmedewerkers volstaat een opleiding op secundair niveau niet

Voor de bibliotheeksector stelden FARO, LOCUS, het VOWB en de VVBAD twee beroepskwalificatiedossiers op: voor bibliotheekmedewerker / informatiebemiddelaar en voor bibliothecaris / informatiemanager. Een beroepskwalificatie geeft een overzicht van de kennis en de vaardigheden waarmee iemand een bepaald beroep kan uitoefenen. De beroepskwalificatie bibliotheekmedewerker / informatiebemiddelaar beschrijft de competenties nodig voor het uitoefenen van functies die vaktechnische kennis vereisen en van functies van het middenkader in bibliotheken.

Een inschalingscommissie oordeelde dat de competenties beschreven in het dossier voor bibliotheekmedewerker overeenstemmen met niveau 4 uit de Vlaamse kwalificatiestructuur, dat wil zeggen met het niveau secundair onderwijs. Dit stemt helemaal niet overeen met de verwachtingen van de bibliotheeksector en met de behoeften in de samenleving. De (toekomstige) uitdagingen vragen bibliotheekprofessionals die vaktechnische deskundigheid en kennis van technologische en digitale ontwikkelingen koppelen aan een maatschappelijk bewustzijn, creativiteit en een brede culturele bagage. Zelfstandig handelen en ruime sociale en vaktechnische competenties zijn hiervoor cruciaal. De bibliotheekmedewerker / informatiebemiddelaar is niet langer een uitvoerende functie, een louter secundaire opleiding volstaat dan ook niet meer.

De indieners gaan na waarom de inschalingscommissie het dossier op deze manier beoordeelde en wat de gevolgen zijn voor de bestaande opleidingen. Ze onderzoeken welke stappen ze kunnen ondernemen om op korte termijn te komen tot een oplossing die wel voldoet aan de verwachtingen van de sector.

Het beroepskwalificatiedossier bibliothecaris / informatiemanager werd door de inschalingscommissie gesitueerd op niveau 7 uit de Vlaamse kwalificatiestructuur, wat overeenstemt met het niveau van masteropleidingen. Dat oordeel ligt wel in de lijn van de verwachtingen.

FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw
Priemstraat 51
1000 Brussel
FARO is het steunpunt voor organisaties en personen die cultureel erfgoed in Vlaanderen beheren en ontsluiten, waaronder erfgoedbibliotheken.

LOCUS
Priemstraat 51
1000 Brussel
LOCUS is het steunpunt voor bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en lokaal cultuurbeleid in Vlaanderen.

Vlaams Overlegorgaan inzake Wetenschappelijk Bibliotheekwerk (VOWB)

p/a Universiteitsbibliotheek
Mgr. Ladeuzeplein 21 Bus 5591
3000 Leuven
VOWB vzw is het coördinerend orgaan inzake wetenschappelijk bibliotheekwerk in Vlaanderen. De vzw bestaat uit de bibliotheken van universiteiten, hogescholen, overheid, wetenschappelijke instellingen en verenigingen in Vlaanderen en Brussel.

Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw (VVBAD)
Statiestraat 179
2600 Berchem
De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie vzw (VVBAD) is de beroepsvereniging in Vlaanderen van bibliothecarissen, archivarissen en documentalisten sinds 1921.

faro