Erfgoed- en zorgsector slaan de handen in elkaar. Boek en trainingsprogramma ‘Erfgoed en dementie’ mikken op sociale meerwaarde

Dementie: heel veel mensen hebben er vandaag rechtstreeks of onrechtstreeks mee te maken. Het is een van de grote uitdagingen waarmee onze maatschappij kampt. Zo leven er in Vlaanderen alleen al naar schatting zo’n 116.000 mensen die met een of andere variant van deze ziekte te maken hebben. Bovendien laat onderzoek ook zien dat dat er in de toekomst steeds meer zullen zijn. Hoe daarmee omgaan? En hoe geven we deze mensen terug zin in het leven? Op deze en andere vragen geeft de nieuwe publicatie Erfgoed en dementie een passend antwoord.

Een belangrijke sleutel om passend met dementie om te gaan, bestaat uit reminiscentiewerk. Dat bestaat uit het (veelal zintuigelijk) oproepen van herinneringen aan persoonlijke ervaringen, aan de hand van een voorwerp, een geur, een smaak of muziek. Het zet de deur van het geheugen op een kier, en laat toe om een gesprek of een andere vorm van verwerking te hebben. Daardoor kan het welbevinden van de persoon met dementie (gevoelig) verhoogd worden.

In samenwerking met erfgoedpartners

Omgaan met personen met dementie is vanouds een zaak van de zorgsector. Maar recent is het inzicht gegroeid dat cultureel-erfgoedinstellingen (musea, archieven, erfgoedbibliotheken, vrijwilligersorganisaties enz.) een enorm potentieel hebben dat bij het reminiscentiewerk kan worden ingezet.

Het nieuwe boek Erfgoed en dementie wil dan ook beide sectoren nader bij elkaar brengen. Het geeft achtereenvolgens een inleiding tot dementie, mantelzorg en het belang van het verleden. Het  staat ook stil bij voorbeelden van reminiscentieprojecten en -tools, en geeft de lezer een overzicht van de belangrijkste actoren en informatiebronnen rond dementie, mantelzorg en reminiscentie in Vlaanderen. Net als enkele inspirerende praktijkverhalen. Bovendien worden ook veel van deze voorbeelden prikkelend voorgesteld in augmented reality.

Workshops

Om de expertise over dementie, mantelzorg en het creëren van een reminiscentieaanbod bij medewerkers van cultureel-erfgoedinstellingen te vergroten organiseert FARO, in samenwerking met het Kennispunt Mantelzorg (Howest) en het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, een reeks workshops verspreid over Vlaanderen. Tegelijk reiken we de hand naar erfgoedorganisaties en -instellingen die, in het kader van Erfgoeddag 2017, een activiteit plannen rond dementie en mantelzorg. Het thema van Erfgoeddag 2017 is immers ‘Zorg’. Meer info over de training vindt u hier.

Het boek Erfgoed en dementie is een uitgave van Politeia in samenwerking met FARO, Howest/Kennispunt Mantelzorg en Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en kan besteld worden bij Politeia.

Op woensdag 2 december 2015 werd het nieuwe boek voorgesteld in Het Posthotel, Wetteren. Bekijk hier enkele sfeerbeelden.

faro