FARO begeleidt zeven Afrikaanse staten bij immaterieel-erfgoedbeleid en praktijkontwikkeling

Op vraag van UNESCO begeleidde Marc Jacobs (FARO) van 24 tot 26 februari 2015 in Chinhoyi (Zimbabwe) de afsluitende workshop van een traject rond competentieopbouw, beleidsstrategie en samenwerking van zeven staten: Botswana, Lesotho, Namibië, Malawi, Swaziland, Zambia en Zimbabwe.

Jacobs was ook als begeleider en coach betrokken bij de opstartmeeting in Harare in februari 2014 en bij voorafgaande en flankerende projecten in deze regio. Dit past in een internationale strategie van expertisedeling en samenwerkingsontwikkeling van de Vlaamse Gemeenschap (en FARO) en/via UNESCO in Afrika.

In de huidige fase worden meer dan honderdtwintig experts uit de subregio (uit alle betrokken landen) getraind in het implementeren van de UNESCO-Conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. Ook het borgingsbeleid van elk van de landen wordt doorgelicht. Het brede project wordt gefinancierd door het Flanders UNESCO Trustfund.

Het is de bedoeling met intervisiegroepen en een reeks train-de-trainer-cursussen, te komen tot een subregionaal netwerk tussen de verschillende landen rond erfgoedbeleid en -praktijk. Drie door UNESCO gecertificeerde facilitators (Lovemore Mazibuko uit Malawi, Stephen Chifunyise uit Zimbabwe en Marc Jacobs) en UNESCO-medewerker Damir Dijakovic begeleiden het hele traject dat twee jaar duurt.

faro
UNESCO
Afrika
Werkbezoek / studiereis