Inspiratiedag Erfgoeddag 2009 | ‘Vriendschap is…’

Erfgoeddag 2009Op woensdag 1 oktober gaf de Coördinatie Erfgoeddag de officiële aftrap van de voorbereidingen van Erfgoeddag. Die vindt plaats op zondag 26 april 2009 onder de roepnaam ‘Uit vriendschap!?’

Vriendschap … What’s in a name?
Wat is vriendschap? Anno 2008 lijkt de vraag eerder retorisch van aard. Iedereen heeft toch vrienden, heeft er minstens ooit een paar gehad of kent een verhaal over ware vrienden? Maar wie echter in het verleden begint te graven, en naar ‘de’ betekenis van vriendschap op zoek gaat, komt terecht in een fascinerend en veelzijdig onderzoeksdomein. De gelaagdheid, de complexiteit en de maatschappelijke rol van vriendschap doorheen de geschiedenis maakt het tot een uitdagend thema voor de erfgoedsector.

Erfgoeddag 2009 wil het verhaal brengen van een fenomeen dat in deze maatschappij (waarin het vaak ieder voor zich is) terug volop in de belangstelling staat. Vriendschap: wat is het, hoe werd (en wordt) het beleefd en welke sporen uit het verleden getuigen er over? En kunnen we met kennis van het verleden reflecteren over het heden? Dàt is het uitdagende verhaal dat Erfgoeddag 2009 wil brengen.

Met de inspiratiedag ‘Vriendschap is …’ wou de Coördinatie Erfgoeddag de voorbereidingen op de sporen zetten. Tijdens deze inspiratiedag kregen vier auteurs, dichters, filosofen, historici - allemaal vriendelijke mensen - het woord. En laat er geen twijfel over bestaan: na deze dag keken allen helemaal anders tegen vriendschap aan. Deze inspiratiedag was dus een belangrijk moment voor iedereen die Erfgoeddag mee wil vormgeven. En een mooie gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen, te praten over je plannen en … inspiratie op te doen. Kortom: het was niet te missen. Naast deze inspiratiedag zijn er nog de infosessies (t.e.m. 13/10), die een praktisch-inhoudelijke invulling hebben. Inspiratiedag en infosessies zijn dus mooi complementair. Meer info over de infosessies vindt u op de website van Erfgoeddag

Programma

De Inspiratiedag omvatte een volledig dagprogramma. We startten deze leerrijke dag om 9.30 uur ’s ochtends en eindigden met een feestelijke receptie. Björn Rzoska leidde alles in goede banen.

Inspiratiedag ‘Vriendschap is…’ in woord en beeld
Wil u deze boeiende Inspiratiedag herbeleven of kon u er helaas niet bij zijn, maar wenst u toch mee te genieten? Onderstaande links helpen u hierbij.

Verwelkoming | Video

Marc Jacobs. Kula Wiki. Vriendschap en eruditie in de 17e eeuw | Video

Bert Bultinck. Een filosofische reflectie over vriendschap | Video | Presentatie

Jan Puype. Vriendschap in de club | Video | Presentatie

Speeddating
Lunch

Walter Ysebaert. Een historische benadering van vriendschap | Video | Presentatie

Debat en vragenmoment | Video

Receptie

faro
erfgoeddag
overzicht
inspiratiedag Erfgoeddag 2009
Studiedag