PARCUM opent de deuren

Kloostercel in miniatuur

Leuvens nieuwste museum, PARCUM, opent vandaag officieel de deuren in de historische Abdij van Park. Met de openingstentoonstelling Van de wereld. Beelden van beslotenheid en bevrijding zet PARCUM meteen de toon als hét museum voor religie, kunst en cultuur in Vlaanderen.

Verborgen kunstschatten

De tentoonstelling Van de wereld onthult kunstschatten uit kerken, kloosters en abdijen die zelden eerder werden tentoongesteld. Naast de ruim 40 unieke bruiklenen uit zo’n 25 religieuze instellingen, biedt de expo ook ruimte voor interactie met hedendaagse kunst. Tussen het religieus erfgoed prijkt zowel nieuw als bestaand werk van Mario De Brabandere, Marlene Dumas, Ann Veronica Janssens en Gustave Van de Woestyne.

Van de wereld belicht de betekenis van afgezonderd en besloten leven in religieuze context. Eeuwenlang zonderden religieuzen zich af in kloosters, kluizen, bossen en woestijnen, op zoek naar stilte en eenzaamheid, naar zichzelf én naar God. Toch keren zij zich hierbij niet af van de wereld, integendeel, zij staan wel degelijk in de wereld. In hun zoektocht naar God groeien ze van beslotenheid naar bevrijding, en leggen ze tegelijk een weg af van deze wereld naar een andere. Daarin speelt het gebruik van beelden een belangrijke rol.

PARCUM stimuleert dialoog

De komende jaren brengt PARCUM wisselende thematentoonstellingen op het kruispunt van religie, kunst en cultuur. PARCUM profileert zich als dialoogmuseum en zet religieus erfgoed midden in de samenleving van vandaag. “Religieus erfgoed omvat meer dan alleen religie, maar gaat ook over heel universele thema’s zoals angst, schuld, relaties of zingeving. Als dialoogmuseum zetten we bewust in op de wisselwerking tussen hedendaagse mondiale thema’s en religieus erfgoed, en de dialoog tussen mensen van allerlei achtergronden, culturen en leeftijden”, aldus curator Liesbet Kusters.

Een permanente collectie volgt over enkele jaren, wanneer een volgende gerestaureerde vleugel van de abdij in gebruik wordt genomen. Tot die tijd komen er alleen tijdelijke tentoonstellingen. PARCUM, het museum voor religie, kunst en cultuur, is een initiatief van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw (CRKC). Dit door de Vlaamse overheid erkende expertisecentrum voor religieus erfgoed, is al sinds haar ontstaan in 1997 gevestigd in de Abdij van Park. Het CRKC ondersteunt religieuze gemeenschappen bij het beheer van hun patrimonium. Zo bouwde het CRKC een stevige kennis op over het religieus erfgoed dat in ons land aanwezig is.
 
Meer info op www.parcum.be.

Bron: persdossier PARCUM
Foto: Kloostercel in miniatuur door de zusters clarissen vervaardigd en bij intrede aan de familie geschonken, 20e eeuw – diverse materialen en afmetingen – Sint-Truiden, Museum De Mindere © Bea Borgers en Mirjam Devriendt

faro
Opening / lancering