Verzelfstandigde musea: wondermiddel of niet?

Foto van een lichtinstallatie met histologische coupes in Museum Dr. Guislain tijdens Out of the Box © UGent, Foto: Nic Vermeulen

Wat is de impact van de organisatievorm van het museum op zijn output? Zou de verzelfstandiging van musea een manier zijn om de missie beter en efficiënter te realiseren? Of is het beter of veiliger om dichter bij de overheid te blijven en langs die weg een duurzame toekomst uit te stippelen? En welke rollen hebben overheden, politici, musea en andere stakeholders hierbij? 

faro presenteert in dit zomernummer een uitgebreid focusdossier over de voor- en nadelen van de verzelfstandiging van musea. Met analyses, vooraanstaande stemmen en voorbeelden van zowel binnen- als buitenlandse cases. Met onder meer het KMSKA, Museum M Leuven, de Museumstichting, FeliXart, de stedelijke musea van Hasselt en het Gentse Universiteitsmuseum. Daarnaast brengen we ook een grondige en verrassende analyse van het beleid in Frankrijk, Italië en Nederland.

Het besluit? Verzelfstandigingsprocessen staan of vallen met de mensen die ze realiseren, en met de bewegingsruimte die daarbij écht beschikbaar is. Verzelfstandigen voor de vorm is nooit een goed idee. Toch toont de ervaring van verschillende musea aan dat er ook flinke terreinwinst te boeken valt. Verzelfstandiging: u hoort er zéker nog van!

Daarnaast komen er in dit lentenummer ook nog andere onderwerpen aan bod:

  • Een pleidooi voor de ‘geïntegreerde cultureel-erfgoedwerking’, door Elise Dewilde en Floortje Vantomme.
  • Het afscheidsinterview met Leen Van Dijck, de inmiddels gepensioneerde directeur van het Letterenhuis. Welke steen verlegde zij in de rivier, vroegen Olga Van Oost en Hildegarde Van Genechten haar.
  • David Burn, Ann Kelders en Bart Demuyt lichten de ontdekking en de studie van het intussen wereldberoemde 15e-eeuwse ‘Leuven Chansonnier’ toe.
  • Ook prostitutie (en met name het waakzame oog van de overheid) laten sporen na in onze archieven. Hoe kan het fenomeen bestudeerd worden? Magaly Rodriguez Garcia legt het uit.
  • Ten slotte zijn er onze twee vaste rubrieken: Pinfo en Ten Voeten Uit, met de cultuurbeleidscoördinator van Sint-Niklaas, Rik Van Daele.

Lees faro online via ISSUU:

faro?

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Het verschijnt viermaal per jaar (maart, juni, september en december), telt gemiddeld 64 pagina’s en richt zich tot het brede cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen (archieven, bewaarbibliotheken, documentatiecentra, erfgoedcellen, erfgoedverenigingen, musea, sector volkscultuur …) en iedereen die van ver of nabij daarmee te maken heeft (overheden, pers, media, bibliotheken, scholen …).

faro bestellen kan online of via het telefoonnummer 02 213 10 64. Losse nummers kosten 8 euro, een jaarabonnement (vier nummers) 25 euro. Het tijdschrift wordt ook verkocht via 30 (betere) boekhandels in Vlaanderen en Brussel.

Foto: Coverbeeld faro, juni 2018: foto van een lichtinstallatie met histologische coupes in Museum Dr. Guislain tijdens Out of the Box © UGent, Foto: Nic Vermeulen

faro