AZURA Filmdatabank gelanceerd

Oud televisietoestel

In Boechout werd op 20 april 2011 de nieuwe erfgoedbank Antwerpse Zuidrand (Azura) gelanceerd. U vindt er oude filmpjes, videobeelden en ander beeldmateriaal van de gemeenten Aartselaar, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel. Vlaanderen telt inmiddels al verschillende erfgoedbanken. Maar AZURA is de eerste waar de nadruk ligt op filmmateriaal.

Veelvoorkomende thema’s zijn processies, feesten, jaarmarkten, sportverenigingen, werkzaamheden, voetbalwedstrijden … De filmbank geeft zo een fascinerend overzicht van een halve eeuw dagelijks leven in de Antwerpse Zuidrand. Via de zoekfunctie kunnen bezoekers per collectie of doorheen alle collecties vrij zoeken. Wie zich registreert, kan een selectie van favoriete beelden samenstellen en commentaar toevoegen.

Naar aanleiding van de lancering van de filmbank kan u tijdens Erfgoeddag op 1 mei in Edegem genieten van het evenement ‘Erfgoed door de lens bekeken’, een dag vol verhalen, workshops, film- en andere projecties in het teken van oorlog en armoede.

Gregory Vercauteren
lokaal cultuurbeleid
intergemeentelijke samenwerking
filmdatabank
Opening / lancering