Verkiezingen 2024: enkele memoranda voor u gebundeld

Verkiezingen 2024: enkele memoranda voor u gebundeld

Op 9 juni 2024 zijn er verkiezingen voor het Vlaams, federaal en Europees Parlement. Met het oog op deze verkiezingen zijn al verschillende memoranda en inspiratieteksten gepubliceerd. We zetten de oogst van de voorbije weken voor u op een rijtje.

Memorandum SARC

De SARC is het officiële adviesorgaan dat het Vlaamse cultuurbeleid adviseert, maar ook het sport-, jeugd- en mediabeleid. Met het oog op de verkiezingen heeft dit orgaan een memorandum gepubliceerd. Dat memorandum valt uiteen in twee delen:

  • Transversale thema’s voor het ganse cultuur-, jeugd- en sportbeleid: ecosysteem, arbeid, inclusie, waarde en ruimte. Doorheen deze vijf thema's zijn ook twee maatschappelijke uitdagingen verweven: digitalisering en duurzaamheid
  • Sectorspecifieke aanbevelingen. Voor het cultureel-erfgoedbeleid vraagt de SARC onder meer decretale rust. De huidige decretale kaders dienen niet ingrijpend gewijzigd te worden, aldus de SARC, maar een verfijning ervan is wel wenselijk. Ook zijn er aanbevelingen om sterker in te zetten op competentieontwikkeling, fair pay & fair play, digitalisering en een hernieuwde dialoog met het lokale bestuursniveau.

Het memorandum kunt u hier raadplegen.

Ruimte voor cultuur

Ook de belangenbehartigers laten van zich horen in aanloop naar de verkiezingen. In een eerder blogbericht signaleerden we al memoranda van onder meer de VVBAD.

OCE, de belangenbehartiger voor de brede cultureel-erfgoedsector, heeft ook een tekst gepubliceerd samen met een reeks andere belangenbehartigers uit de cultuursector (De Federatie, oKocult!). Dit leidde tot Ruimte voor Cultuur. In dat memorandum pleit het consortium van belangenbehartigers voor:

  • een kwaliteitskader voor cultuur;
  • een investeringsinspanning voor de cultuursector;
  • een versterking van het Departement Cultuur, Jeugd en Media;
  • een versterkte samenwerking tussen onderwijs en cultuur;
  • meer respect voor de autonomie van de cultuursector.

Naar een toekomstgericht Vlaams cultureel-erfgoedbeleid

Zowel de aanbevelingen van de SARC als die van Ruimte voor Cultuur bevatten verschillende raakpunten met de suggesties die we zelf vanuit FARO hebben gepubliceerd. Denk aan een pleidooi om het Cultureelerfgoeddecreet te consolideren, discussies over de gepaste relatie tussen sector & politiek en de zoektocht naar een evenwichtige samenwerk met andere sectoren. Onze suggesties kunt u in dit artikel lezen.

Gregory Vercauteren