De kracht van vrijwilligerswerk: Floris ende Blancefloer

Vlaanderen moet vanaf nu tot 2018 helemaal in de ban geraken van 'Floris ende Blancefloer'. Dit eeuwenoude liefdesverhaal staat vandaag opnieuw in de belangstelling dankzij een opmerkelijk erfgoedproject. Tientallen vrijwilligers zijn sinds vorig jaar bezig om het verhaal te borduren op tapijt. Tegen 2018 moet dat een wandtapijt van zo'n 90 meter lang opleveren.

Diederik van Assenede was een klerk uit de dertiende eeuw. In 1265 vertaalde hij de Franse klassieker 'Floire et Blanchfleur' naar het legendarische liefdesverhaal 'Floris ende Blancefloer'. Centraal in dit verhaal staan de amoureuze perikelen van een Saraceense kroonprins en een christelijk slavenmeisje. Floris ende Blancefloer zou uitgroeien tot een van dé standaardwerken van de Middelnederlandse literatuur.

Huzarenstuk

750 jaar later staat dit liefdesverhaal opnieuw in de belangstelling, dankzij een uitzonderlijk erfgoedproject. De erfgoedvereniging Hallekint uit de Oost-Vlaamse grensgemeente Assenede (Meetjesland), wil namelijk een groot tapijt realiseren. Niet zomaar een borduurwerkje, maar een wandtapijt van zo’n 90 meter lang dat Vlaanderen moet laten kennismaken met de geschiedenis van Floris ende Blancefloer.

Het gaat om een huzarenwerk. Kunstenaars moeten eerst elk tafereel van dit verhaal uittekenen. Deze tekeningen worden dan overgezet op een linnen drager, om daarna geborduurd te worden. In totaal zullen zo’n 80 tot 85 taferelen worden bewerkt. In mei vorig jaar gingen de eerste borduursters aan het werk. Inmiddels zijn ze met 50, allemaal vrijwilligers. De bedoeling is dat er uiteindelijk zo’n 200 vrijwilligers, uit Vlaanderen en het buitenland, aan het tapijt zullen borduren.

Vier van de tachtig taferelen zijn ondertussen af. Tegen eind 2018 moet het wandtapijt klaar zijn. De bedoeling is dat het wordt tentoongesteld in Assenede, maar ook een rondreizende tentoonstelling behoort nog tot de mogelijkheden.

Grote weerklank

"Het Tapijt van Assenede" is al lang geen zuiver lokaal project meer. Met haar enorme enthousiasme heeft de vzw Hallekint talloze organisaties en besturen warm gekregen. Het gemeentebestuur van Assenede en de erfgoedcel Meetjesland ondersteunen het project. CD&V-politica Joke Schauvliege heeft zich inmiddels opgeworpen als beschermvrouwe. Het Davidsfonds publiceerde vorig jaar nog een jubileumeditie van 'Floris ende Blancefloer'. Een West-Vlaamse linnenweverij sponsort het project dan weer in natura, door het aanlevern van linnendoeken. Inmiddels is de vzw Hallekint ook bij FARO op bezoek geweest om 'Het Tapijt van Assenede' in geuren en kleuren voor te stellen. En ook wij waren onder de indruk van dit opmerkelijke project.

Voor meer informatie, klik hier.

Gregory Vercauteren