In de steigers: virtueel platform over WOII

Belgium WWII

In een tijd waarin betrouwbare informatie over gevoelige thema’s belangrijker lijkt dan ooit, ontwikkelt het CegeSoma een virtueel platform over België en zijn inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog. De website Belgium WWII verschijnt eind september 2017. Projectmedewerker Tamar Cachet licht alvast een tipje van de sluier op.

Collaboratie, repressie en justitie in oorlogstijd

Tamar Cachet: “Vandaag zoeken mensen vooral online naar antwoorden op hun vragen. Via digitale media wil Belgium WWII hen bereiken met kwaliteitsvolle informatie over ons oorlogsverleden”. De drietalige website zal eind september 2017 gelanceerd worden. Bezoekers kunnen er dan terecht over twee grote thema’s:

  • Collaboratie en repressie: aan de hand van recent historisch onderzoek wil de website dit delicate thema duiden, maar ook bespreekbaar maken.
  • Justitie: de werking van het Belgische gerecht wordt geconfronteerd met dat van de Duitse bezetter. Hoe wilde de bezetter de orde in het land bewaren? Kreeg hij daarbij hulp van de Belgische magistraten?

In een later stadium zal Belgium WWII nog andere onderwerpen aankaarten, zoals het dagelijks leven in oorlogstijd, de ravitaillering, het verzet …

Digital Storytelling

Belgium WWII presenteert het oorlogsverleden in verschillende formats. Zo zijn er de oorlogsportretten: levensverhalen van Belgen die de Tweede Wereldoorlog elk op hun eigen manier hebben beleefd. Allerhande foto’s, brieven en audiovisuele bronnen moeten deze verhalen tot leven brengen. “Deze sleuteldocumenten geven een mooi beeld van de concrete impact van zo’n oorlog op het leven van bekende en minder bekende Belgen. Door deze bottom-upbenadering duikt de bezoeker in de geschiedenis van ons oorlogsverleden”.

Digitale encyclopedie

Via deze oorlogsportretten zal de bezoeker kunnen doorklikken naar een ‘digitale encyclopedie’: een gids boordevol informatie over allerhande aspecten van collaboratie, repressie en justitie. De teksten zijn geschreven door gespecialiseerde historici. Ze worden verrijkt met archiefstukken, interviews met de auteurs, foto’s, grafieken, schema’s, een bibliografie en weblinks. “De digitale encyclopedie vormt het hart van Belgium WWII. Zo willen we tegemoet komen aan een behoefte naar correcte online basisinformatie. Die behoefte merken we zowel bij het grote publiek als bij studenten, leerkrachten, onderzoekers, publiekshistorici en journalisten.”

“Het CegeSoma wil wetenschappelijk historisch onderzoek publiek toegankelijk maken”, zo besluit Tamar. “Daarom willen we van Belgium WWII de betrouwbare online referentie maken over ons oorlogsverleden.”

Meer weten?

Volg het nieuws over dit project via de hashtag #BELGIUMWWII, de Facebookpagina en de website van CegeSoma. Of neemt contact op met Tamar Cachet, projectmedewerker.

CegeSoma is (samen met FARO, Heemkunde Vlaanderen en IPG) ook een van de initiatiefnemers van de cursusreeks 'Hoe herdenkt u straks 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog?'. Met deze reeks willen wij u inspiratie aanreiken om de Tweede Wereldoorlog in uw stad, gemeente of regio te herdenken. Voor deze reeks kunt u zich hier inschrijven.

Gregory Vercauteren