Erfgoedcel Brugge viert 15e verjaardag met nieuw erfgoedportaal Erfgoedbrugge.be

Op 12 december 2016 vierde Erfgoedcel Brugge haar vijftiende verjaardag. Dit deed de erfgoedcel samen met minister Gatz, burgemeester Landuyt en 230 genodigden uit het Brugse en Vlaamse erfgoedveld. Kroon op het werk is het nieuwe erfgoedportaal 'Erfgoedbrugge.be', dat op deze avond werd gelanceerd.

Maïzena en onmisbare verbindingsofficieren

Erfgoedcel Brugge werd opgericht in het najaar van 2000. De afgelopen jaren heeft zij ervoor gezorgd dat heel wat minder gekend Brugs erfgoed een plek in de schijnwerpers kreeg: van getuigenissen over de Brugse cinemabeleving tot een ondersteunende werking rond sporterfgoed, van verborgen schatten uit de deelgemeenten tot de digitale ontsluiting van heel wat interessante documentaire bronnen.

De Erfgoedcel Brugge noemt zichzelf in deze projecten "de maïzena": zij houdt alle partners samen en zorgt ervoor dat alle puzzelstukken in elkaar passen. Zij vertrekt vanuit de expertise van de stedelijke diensten, maar zoekt ook de samenwerking op met andere partners.Ze heeft daarbij oog voor de niet-professionele erfgoedactoren en betrekt sinds jaar en dag talloze vrijwilligers bij haar werking.

In zijn speech blikte minister Gatz terug op de erfgoedcelwerking van de voorbije vijftien jaar. Minister Gatz: "Over de jaren heen is er alvast één rode draad: een versterkend beleid voor de basiswerking van lokale erfgoedactoren werpt vruchten af. De erfgoedcellen hebben aangetoond dat ze hierbij een onmisbare rol opnemen als verbindingsofficieren. Ze zijn nauw verbonden met de lokale realiteit, maar zijn tegelijk voldoende alert voor kritische reflectie en impulsen van buitenaf. Erfgoedcellen engageren zich ook in een breder Vlaams professioneel erfgoednetwerk. Vanuit dat netwerk halen erfgoedcellen expertise van buiten, binnen in hun lokale context."

Kroon op het werk

Tijdens het verjaardagsfeestje stelden de Brugse erfgoedpartners ook 'Erfgoedbrugge.be' voor. Deze website is het gloednieuwe erfgoedportaal van de Stad Brugge. Op basis van een of enkele trefwoorden zoekt u in de verschillende collecties van Musea Brugge, Beeldbank Brugge, Kaart en Huis, Magis en de historische krantencollectie van de Openbare Bibliotheek Brugge. Ook voor andere verzamelingen kunt u op Erfgoedbrugge.be terecht. Stap voor stap zal Erfgoedbrugge.be verder groeien en steeds rijker aan inhoud worden.

Gregory Vercauteren