Erfgoedcel Kusterfgoed lanceert nieuwe beeldbank

Erfgoedcel Kusterfgoed lanceert nieuwe beeldbank

Op 25 juni lanceerde erfgoedcel Kusterfgoed een gloednieuwe beeldbank. Beeldbank Kusterfgoed bevat een prachtige collectie oude foto’s, prentbriefkaarten, tekeningen en affiches die het rijke verleden van de kust illustreert. De erfgoedcel realiseert hiermee een van de belangrijkste projecten van haar beleidsperiode.

Stimulans voor erfgoedverenigingen

Beeldbank Kusterfgoed is een initiatief van erfgoedcel Kusterfgoed, met de steun van de Vlaamse Gemeenschap. De gemeenten Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge zijn de hoofdpartners. Daarnaast werkt de erfgoedcel samen met erfgoedverenigingen en privéverzamelaars die een interessante collectie beeldmateriaal hebben.

Erfgoedverenigingen kunnen trouwens gratis in Beeldbank Kusterfgoed stappen. De verenigingen behouden de rechten op hun beeldmateriaal en bepalen zelf op welke manier, onder welke voorwaarden en wanneer hun beelden online komen. Kusterfgoed zorgt voor het professioneel en veilig beheer van de beelden en voor de technische en administratieve ondersteuning. De erfgoedcel hoopt dat de beeldbank erfgoedverenigingen zal stimuleren om extra in te zetten op de digitalisering en beschrijving van het fragiele beeldmateriaal dat in hun collectie zit.

Speerpunten van nieuwe beeldbank

Kusterfgoed heeft de beeldbank uitgewerkt samen met een werkgroep, bestaande uit de archivarissen van de gemeenten Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge en PACKED. De werkgroep bouwde verder op de expertise die de stad Oostende in tien jaar tijd had verzameld met de Beeldbank Oostende.

Bij de ontwikkeling van Beeldbank Kusterfgoed werd extra belang gehecht aan erfgoedstandaarden m.b.t. het metadatamodel, de API, het rechtenbeheer en het beeldbeheersysteem. Dat moet ervoor zorgen dat de gegevens vlot gedeeld kunnen worden en dat de beeldbank een duurzaam werkinstrument is. Bovendien zet Kusterfgoed in op een goed rechtenbeleid zodat op een correcte manier zo veel mogelijk beelden ter beschikking kunnen gesteld worden van het publiek. Dat laatste past in de visienota ‘Een Vlaams cultuurbeleid in het digitale tijdperk’ (2017) van de Vlaamse overheid. Concreet betekent dit voor bezoekers dat ze rechtenvrije beelden kunnen downloaden en vrij gebruiken. Bovendien engageren de gemeenten zich ertoe om de komende jaren rechthebbenden op te sporen en zo nog meer beelden beschikbaar en downloadbaar te maken.

Beeldbank Kusterfgoed op verplaatsing

In de zomer van 2018 zal de erfgoedcel volop campagne voeren voor Beeldbank Kusterfgoed. Je vindt de erfgoedcel op verschillende evenementen zoals Trammelant in De Haan en de Paravangfeesten in Blankenberge. Hou de website in het oog voor meer informatie.

Vrijwilligerswerking

Om de beeldbank te doen groeien, stelt Kusterfgoed de komende maanden een vrijwilligersgroep samen die opgeleid wordt om met de beeldbank te werken. Wie graag als vrijwilliger aan de slag gaat voor Beeldbank Kusterfgoed, kan een mailtje sturen naar beeldbank@kusterfgoed.be.

Gregory Vercauteren