Erfgoedcel Land van Dendermonde: eerste plannen en projecten voorgesteld

logo land van dendermonde

Op 22 november heeft de Erfgoedcel Land van Dendermonde voor het eerst haar plannen voorgesteld aan het brede publiek. Op dit publieksmoment, dat op heel wat belangstelling kon rekenen, stelden lokale beleidsmakers, de coördinatoren van de erfgoedcel en ondergetekende de werking van het cultureel-erfgoedconvenant voor. Tegelijk werd het nieuwe logo onthuld en de website voorgesteld.

Op 1 juni 2012 ging de Erfgoedcel Land van Dendermonde van start. Ze ressorteert onder de Projectvereniging Cultuurdijk, een intergemeentelijk samenwerkingsverband waarmee de Vlaamse Gemeenschap eind 2011 een cultureel-erfgoedconvenant heeft afgesloten. Onder het cultureel-erfgoedconvenant met Cultuurdijk vallen negen gemeenten: Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele.

De toekomstige acties en projecten van het cultureel-erfgoedconvenant zullen twee sporen volgen. Een eerste spoor is dat er de volgende jaren stevig zal worden ingezet op ondersteuning van de lokale erfgoedzorgers in de betrokken gemeenten. Zo is er een subsidiereglement uitgewerkt voor lokale cultureel-erfgoedprojecten. Ook kunnen erfgoedzorgers bij de erfgoedcel terecht met vragen over hun cultureel erfgoed, bijvoorbeeld rond educatie of collectiebeheer. Een tweede spoor is dat de erfgoedcel, met de betrokken besturen en erfgoedzorgers, een aantal publieksgerichte projecten op poten zal zetten. Op de agenda staan onder meer: de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog; een project rond feestcultuur en een project rond culinair erfgoed.

Vanuit FARO wensen we de jonge erfgoedcel en de gemeentebesturen alle succes toe bij het realiseren van hun ambitieuze en goedgevulde cultureel-erfgoedagenda!

Foto: De dames van de erfgoedcel (v.l.n.r.): Dominique Van Swalm, Maartje van der Laak en Stefanie Audenaert

Gregory Vercauteren
land van dendermonde
Persconferentie