Joke Schauvliege ondertekent cultureel-erfgoedconvenant met POLS

Ondertekening cultureel-erfgoedconvenant POLS

Zoals eerder bekendgemaakt, heeft de Vlaamse Gemeenschap een cultureel-erfgoedconvenant afgesloten met het intergemeentelijk samenwerkingsverband POLS. Op 22 december heeft minister Joke Schauvliege het convenant effectief ondertekend. Dit gebeurde tijdens een seminarie over '100 jaar Wereldoorlog I' in Deinze.

Het cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en POLS is al het 22ste in Vlaanderen. Het is goed voor 192.000 euro aan subsidies. “Investeren in erfgoed is investeren in de ziel van de gemeenten en blaast de hele streek nieuw leven in. We moeten erfgoedgoudklompjes opdelven, maar vooral ook tonen, zichtbaar en tastbaar maken", zo stelde de minister in Deinze.

POLS, voluit het 'Platform Omgeving Leie- en Schelde', is een samenwerking tussen de gemeenten Deinze, Zulte, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Gavere en De Pinte. Het convenant en de bijhorende subsidies zijn volgens de minister een aansporing tot samenwerking rond cultureel erfgoed. “Samenwerking tussen gemeenten onderling, maar vooral tussen de verschillende cultureel-erfgoedspelers in een gemeente. Door in te zetten op een gemeenschappelijk verleden en op gemeenschappelijke waarden en kwaliteiten, worden jullie samen sterker”, aldus de minister.

Het cultureel-erfgoedconvenant met POLS loopt voor de periode 2013-2014. Nu het cultureel-erfgoedconvenant is ondertekend, bestaat de volgende stap in de oprichting van een cultureel-erfgoedcel. Normaliter zal die uit de startblokken kunnen schieten in het voorjaar van 2013. De eerste grote erfgoedafspraak volgt dan in 2014. Want ook POLS wil de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Op de foto: minister Joke Schauvliege en het bestuur van POLS ondertekenen het cultureel-erfgoedconvenant

De toespraak van de minister kunt u hier downloaden.

Gregory Vercauteren
POLS
Lezing of presentatie