Made in Vlaams-Brabant: op zoek naar zwerfgoed

Marie Thumas

De provincie Vlaams-Brabant zoekt 'zwerfgoed' over de Vlaams-Brabantse productienijverheid. Via een virtuele collectie op Erfgoedplus.be wil zij het diverse productengamma van toen in de kijker zetten. Vanaf vandaag kan iedereen foto's doorsturen.

Welke toestellen, transportmiddelen ... werden allemaal in de provincie Vlaams-Brabant gemaakt? In welke verpakkingen werden producten aangeboden? Evolueerden die kisten, doosjes, flessen, blikjes doorheen de tijd of bleven ze juist lang traditioneel (zoals de 'blauwe doosjes' van Remy-stijfsel)? En natuurlijk … wat is er allemaal bewaard gebleven?

Tijdens de eerste fase van het project zoekt de provincie Vlaams-Brabant 'zwerfgoed' uit de periode voor 1980: stukken die verzamelaars met passie hebben bijeengebracht, die ex-werknemers hebben bijgehouden of die bedrijven zelf tentoonstellen in praalkasten. Concreet zoekt de provincie naar:

  • verpakkingen, zoals flesjes, blikjes, papieren zakjes, kartonnen doosjes, houten kisten …
  • toestellen, zoals een radio van Philips Leuven, een wasmachine van Robusta in Machelen, een kachel van UMAFO in Herent ...
  • transportmiddelen, zoals fietsen van Ludo uit Kortenberg, een auto van Delin uit Leuven, locomotieven of tramstellen afkomstig uit de Ateliers de la Dyle in Leuven ...
  • documenten (briefhoofden, reclamekaartjes, facturen, posters …) waarop zulke producten, toestellen of transportmiddelen afgebeeld staan.

Centraal staat dus al het erfgoed dat in verband staat met de productienijverheid in Vlaams-Brabant, ongeacht in welke provincie dit erfgoed zich vandaag bevindt.

Een eerste reeks voorbeelden kunt u al bekijken in de databank van Erfgoedplus.be. Van 1 juni tot 30 september 2017 kunt u ook foto’s van uw eigen materiaal bezorgen.

Alle informatie over het project vindt u op www.erfgoedplus.be/zwerfgoed2017.

Gregory Vercauteren