Nieuwe erfgoedbank Leie- en Scheldestreek

Erfgoedbank Leie en Schelde

Op vrijdag 23 maart werd in Nazareth de Erfgoedbank Leie- en Scheldestreek voorgesteld. De nieuwe website brengt het erfgoed uit de zes gemeenten Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte bij elkaar in een online beeldbank. Het gaat om collecties van culturele diensten, gemeenten, particulieren, heemkundige verenigingen, musea en archieven.

“De databank wordt ideaal voor wie snel materiaal over een specifieke plek in de streek wil consulteren”, zo vertellen cultuurschepen Thomas Van Ongeval en cultuurbeleidscoördinator Fanny Delaey uit Nazareth. De nagelnieuwe erfgoedbank is er vooral gekomen onder impuls van het Erfgoedhuis in Nazareth, maar werd met de hulp van de cultuurdiensten van de andere gemeenten opengetrokken tot het intergemeentelijke niveau.

“Het is een online databank die iedereen laat kennismaken met zijn of haar regionaal erfgoed”, verduidelijkt POLS-voorzitter Henk Heyerick het initiatief. “Materiaal dat anders verborgen blijft in archieflokalen of op zolders, wordt nu samengebracht in een uniek digitaal museum. Als bezoeker neem je een verfrissende duik in het verleden”. De Erfgoedbank Leie en Schelde wil heel sterk inzetten op de persoonlijke relatie van het publiek met zijn erfgoed. Bezoekers kunnen daarom ook zelf trefwoorden en commentaren achterlaten of beelden delen via sociale netwerksites.

Gregory Vercauteren
intergemeentelijke samenwerking
erfgoedbank
Opening / lancering