Nieuwe publicatie zet historische bedrijven in de kijker

Historische bedrijven in de kijker

Met de publicatie 'Eeuwen ondernemen' laat ETWIE het grote publiek kennismaken met de boeiende verhalen achter de fabriekspoorten. Tegelijk is het boek een oproep aan de bedrijfswereld en de overheid om in te zetten op dit erfgoed, als belangrijke getuige van eeuwen economische ontwikkelingen.

Eeuwen ondernemen, dat is niet alledaags!

In tegenstelling tot in Nederland, bestond er voor Vlaanderen geen lijst met ondernemingen die al meer dan honderd jaar actief zijn. Daarom stelde ETWIE eerst een lijst samen van meer dan 600 ondernemingen die al meer dan een eeuw bestaan. Uit die lijst werd een selectie gemaakt om tot de honderd portretten in dit boek te komen. Daarbij werd gestreefd naar een diverse geografische en inhoudelijke spreiding. De publicatie toont bijgevolg een staalkaart van de bedrijvigheid in Vlaanderen en Brussel: van familiebedrijven die lokaal verankerd zijn tot multinationals die wereldwijd meer dan 10.000 werknemers in dienst hebben.

Bedrijfserfgoed.be

Het nieuwe boek past in een breder traject: de erfgoedpartners werken al sinds 2014 samen om het thema bedrijfserfgoed op de kaart te zetten. Zo werd op Voka Open Bedrijvendag 2017 al speciale aandacht besteed aan historische bedrijven. Vandaag wordt ook de website www.bedrijfserfgoed.be gelanceerd, een laagdrempelige portaalsite waarop bedrijven inspiratie vinden om aan de slag te gaan met hun erfgoed, en binnenkort wordt nog een brochure verspreid om bedrijven te sensibiliseren.

Het boek ‘Eeuwen ondernemen. 100 honderdjarige bedrijven vertellen hun verhaal’ verscheen bij Uitgeverij Snoeck.

Gregory Vercauteren