Onder de kerstboom: nieuwe publicatie over lokaal erfgoedbeleid

Cover Waarom investeren in erfgoed?

Waarom investeren in cultureel erfgoed? En hoe? is een nieuwe publicatie waarin Hilde Plas (VVSG) en Gregory Vercauteren (FARO) stilstaan bij vragen zoals: waaruit kan de perfecte match bestaan tussen lokaal cultureel erfgoed en lokaal beleid? Wat kan cultureel erfgoed betekenen voor een gemeentebestuur? En omgekeerd: hoe kunnen gemeentebesturen erfgoedorganisaties ondersteunen?

Met deze publicatie willen we zowel informeren, inspireren als sensibiliseren. In een eerste deel geven we meer inzicht in het reilen en zeilen van de lokale overheid. In de twee volgende delen belichten we hoe gemeentebesturen lokale erfgoedorganisaties kunnen ondersteunen. Veel aandacht gaat daarbij naar een sleuteltekst voor de ondersteuning van erfgoedorganisaties, namelijk het 'protocol houdende het complementair cultureel-erfgoedbeleid'.

Door de combinatie van zowel algemene overwegingen als heel concrete tips en praktijkvoorbeelden, wil deze publicatie meteen ook de urgentie van dit ogenblik overstijgen, namelijk de gemeentelijke meerjarenplannen die nu overal worden gefinaliseerd.

Niet onbelangrijk: alle schepenen van Cultuur in Vlaanderen krijgen deze publicatie cadeau van Joke Schauvliege, minister van Cultuur. Van een mooi eindejaarscadeautje gesproken!

De publicatie kunt u bestellen bij Politeia en kost 35 euro (niet-leden) en 29 euro (VVSG-leden). Bij bulkaankoop (afname van minstens 10 exemplaren) kunt u een korting krijgen. Voor meer informatie over dit kortingstarief, kunt u mailen naar Nicole De Ceukeleer.

Gregory Vercauteren