Oorlogsherdenking herdacht

Handen houden een wereldbol vast

In 2014 zal het honderd jaar geleden zijn dat de Eerste Wereldoorlog begon. Heel wat overheden en organisaties in Vlaanderen zijn nu al plannen aan het maken om het begin van deze oorlog met de nodige luister te herdenken. Herdenkingen van het oorlogsverleden hebben in alle samenlevingen die bij de wereldoorlogen betrokken waren een vaste plaats gekregen. Een blik op de traditionele herdenkingspraktijken geeft echter aan dat er nood is aan een reflectie over de hedendaagse betekenis en relevantie van oorlogsherdenkingen.

In 2010 publiceerde het Vlaams Vredesinstituut een boeiende studie over hedendaagse herdenkingspraktijken en de problemen die zich daarbij kunnen stellen. Voor deze studie werden recente ervaringen met oorlogsherdenkingen in Frankrijk en Vlaanderen onder de loep genomen. Aandachtspunten zijn de verschillende boodschappen die op herdenkingen worden uitgedragen en de mogelijke spanningen tussen deze boodschappen, de vraag tot welk publiek herdenkingen zich moeten richten om hun eigentijdse relevantie te behouden en de uitdagingen die het herdenkings- en herinneringstoerisme kunnen stellen.

Erfgoedwerkers die met de Eerste Wereldoorlog aan de slag willen gaan, zullen ongetwijfeld ook geïnteresseerd zijn in de studiedag '100 jaar Groote Oorlog (2014-2018). Erfgoed, herdenking en herinnering'. Deze studiedag, die op 16 juni zal plaatsvinden, is een samenwerking tussen FARO en het projectsecretariaat ‘100 jaar Groote Oorlog (2014-18)’ Raadpleeg de FARO-kalender voor het voorlopige programma.

Gregory Vercauteren
Eerste Wereldoorlog
geheugen
herinnering
herdenking
Studiedag