Praktijkvoorbeeld: literair erfgoed in Hasselt

Hendrik van Veldeke, Jos Ghysen, Axelle Red, Emmy Swerts ... op het vlak van de letteren heeft Hasselt heel wat te bieden. De erfgoedcel heeft samen met haar partners de eerste inventaris ooit samengesteld van het literaire erfgoed in en over Hasselt.

Studenten, onderzoekers, heemkundigen en liefhebbers van literair erfgoed zijn al jarenlang vragende partij voor een degelijke inventaris van het Hasseltse literaire erfgoed. De Erfgoedcel bundelde de krachten met een aantal partners om dit hiaat te vullen: de dienst cultuur stad Hasselt, het Cultuurcentrum, het Literair Museum, Provinciale Bibliotheek Limburg, Stadsarchief Hasselt, Stedelijk Conservatorium en Stedelijke Bibliotheek Hasselt.

In 2012 startte de Erfgoedcel Hasselt met het in kaart brengen van het literaire erfgoed van Hasselt. Het onderzoek beperkte zich niet tot boeken. Ook strips, tijdschriften, kranten, volksverhalen, brieven, toneel- en songteksten, drukkerijen en uitgeverijen werden opgenomen. Alles wat in Hasselt, over Hasselt en door Hasselaren geschreven is, nam de Erfgoedcel mee in het onderzoek.

Bij de inventarisatie bleek dat het hoogtepunt van het literaire erfgoed samenviel met de economische en bestuurlijke opleving van Hasselt in de negentiende en twintigste eeuw. Dat neemt niet weg dat ook daarvoor al meesterwerken geschreven werden, bijvoorbeeld door de bekende dichter Hendrik Van Veldeke. Ook hedendaagse auteurs zijn opgenomen, onder wie Iny Driessen, Els Beerten, Jee Kast en dichter Luuk Gruwez.

Het onderzoek resulteerde in een literaire-erfgoedwandeling doorheen de stad Hasselt, langs enkele  sleutelplaatsen. "Je komt meer te weten over de betekenis van sommige straatnamen en je ziet waar Hasseltse auteurs hebben gewoond of waar ze werden geboren", aldus de Hasseltse schepen van erfgoed. Na deze wandeling bekijk je de stad en het literaire erfgoed met heel andere ogen.

Een andere afgeleide van het onderzoek is een literaire kalender. Met deze kalender krijg je elke week een brokje Hasseltse literatuur in je huiskamer.

Het onderzoek en alle info over de kalender en wandeling kan je lezen op de website van de Erfgoedcel Hasselt en van de Provinciale Bibliotheek Limburg.
 

Gregory Vercauteren