Principiële goedkeuring Vlaamse beleidsprioriteiten voor het Cultureel-erfgoeddecreet

Op 29 juni 2012 gaf de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit dat de Vlaamse beleidsprioriteiten voor het Cultureel-erfgoeddecreet bepaalt. Op de website van het agentschap Kunsten en Erfgoed staat nu een toelichting bij deze beleidsprioriteiten.

Deze beleidsprioriteiten worden opgesteld in uitvoering van de nieuwe subsidiemethodiek die het Planlastendecreet bepaalt voor gemeenten en provincies. Gemeenten en provincies kunnen via hun meerjarenplanning 2014-2019 intekenen op deze beleidsprioriteiten en hiervoor subsidies ontvangen.

In het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet vallen enkel de provincies en vijf kunststeden (Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven en Mechelen) onder deze nieuwe methodiek.

De beleidsprioriteiten voor de provincies zijn:

  • het ontwikkelen van een regionaal netwerk van cultureel-erfgoeddepots voor het duurzaam bewaren van cultureel erfgoed van de cultureel-erfgoedbeheerders op het grondgebied;
  • het ontwikkelen van een dienstverlening voor cultureel-erfgoedbeheerders met betrekking tot het duurzaam bewaren van cultureel erfgoed door:
    - expertise te ontwikkelen en te verzamelen en die expertise ter beschikking te stellen, met bijzondere aandacht voor het thema collectieverwerving en -afstoting;
    - depotruimtes voor cultureel erfgoed te faciliteren;
    - het coördineren en opzetten van regionale aggregatie- en preservatie-initiatieven voor digitaal cultureel erfgoed met het oog op duurzame toegankelijkheid.

 
De beleidsprioriteiten voor de steden Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven en Mechelen zijn:

  • het inzetten op digitaal cultureel erfgoed vanuit een strategische visie op duurzame preservatie, aggregatie en nieuwe vormen van ontsluiting;
  • het inzetten op religieus cultureel erfgoed;
  • het inzetten op culturele archieven;
  • het ondersteunen van de vrijwilligerswerking die zich inzet voor de zorg voor en ontsluiting van cultureel erfgoed.

 
Na het advies van de Strategische Adviesraad voor Cultuur (SARC) en de Raad van State kan de Vlaamse Regering het uitvoeringsbesluit dat de Vlaamse beleidsprioriteiten voor het Cultureel-erfgoeddecreet bepaalt definitief goedkeuren. Er volgt ook nog een gecoördineerde bekendmaking van Vlaamse beleidsprioriteiten voor alle sectoren, uiterlijk op 30 oktober 2012.

Bron: website agentschap Kunsten en Erfgoed

Gregory Vercauteren
Cultureel-erfgoeddecreet
BBC
planlastvermindering
beleidsprioriteiten