Subsidieronde cultureel-erfgoedsector: een meervraag van 21,1 miljoen euro

Geld doet groeien. Foto: Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

2023 is een cruciaal jaar voor de cultureel-erfgoedsector. Tot 15 januari konden erfgoedorganisaties een aanvraag indienen voor werkingssubsidies voor de periode 2024-2028. In antwoord op een parlementaire vraag heeft minister Jambon meer informatie gegeven over het aantal aanvragen en de totale meervraag vanuit de sector. 

Op vraag van Cathy Coudyser (N-VA), gaf minister van Cultuur Jan Jambon een overzicht van het aantal aanvragen, hoeveel elke organisatie precies heeft gevraagd en wat de totale meervraag is. In totaal hebben 84 organisaties samen zo’n 55,4 miljoen euro gevraagd. Dat is 21,1 miljoen euro meer dan de  34,3 miljoen die de sector vandaag krijgt en komt neer op een stijging met 61 procent. 

Bij de 84 dossiers zitten dertien nieuwe aanvragen. Het gaat onder meer om vijf erfgoedbibliotheken, die zijn ingebed in een universiteitsbibliotheek of een conservatorium. Sinds de laatste aanpassing van het Cultureelerfgoeddecreet in 2021, kunnen deze werkingen ook subsidies krijgen.

Het overzicht van wat elke organisatie heeft gevraagd, kunt u raadplegen via de website van het Vlaams Parlement.

De Standaard heeft dit overzicht inmiddels opgepikt in een artikel dat verscheen op 23 maart 2023. Daarin beargumenteert OCE, de belangenbehartiger voor de cultureel-erfgoedsector, de meervraag. De extra subsidies zijn nodig om tegemoet te komen aan de nieuwe aanvragen, aldus OCE, maar ook om te kunnen inspelen op de grote uitdagingen waarvoor de sector staat op het vlak van duurzaamheid, digitalisering en diversiteit.

Bij zijn aantreden in 2019 maakte minister van Cultuur Jan Jambon bekend dat hij een verdere inhaalbeweging voor de cultureel-erfgoedsector voorziet. Eind september 2023 neemt de Vlaams Regering een beslissing over de subsidie-aanvragen.

 Foto: Nattanan Kanchanaprat via Pixabay

Gregory Vercauteren