Ontwerp nieuw Cultureel-erfgoeddecreet naar het Vlaams Parlement

Op 20 april hechtte de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het voorontwerp van decreet houdende het Vlaams cultureel-erfgoedbeleid. Het nieuwe Cultureel-erfgoeddecreet moet het bestaande decreet van 2008 vervangen. De aanleiding daartoe is het Planlastendecreet, dat de Vlaamse Regering op 8 april 2011 heeft goedgekeurd.

Het voorontwerp is inmiddels drie keer de Vlaamse Regering gepasseerd. Op 23 december 2011 gaf de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet. Na advies van de Strategische Adviesraad Cultuur, volgde de tweede principiële goedkeuring op 3 februari 2012. De tekst werd vervolgens voorgelegd aan de Raad van State, waarna de Vlaamse Regering op 20 april het voorontwerp definitief goedgekeurde. Deze laatste versie van het ontwerp kunt u, met de memorie van toelichting, downloaden op de website van het agentschap Kunsten en erfgoed.

Wat zijn nu de volgende stappen? Het ontwerp van nieuw decreet zal, samen met de memorie van toelichting, worden ingediend bij het Vlaams Parlement. Daar zal de bevoegde commissie het eerst bespreken en stemmen. Vervolgens wordt het ontwerp herzonden naar de plenaire vergadering, die het nogmaals zal bespreken en uiteindelijk stemmen.

Het verloop van deze besprekingen en de stemming kunt u volgen op de website van het Vlaams Parlement.

Bron: agentschap Kunsten en erfgoed

Gregory Vercauteren